Kopytka z dyni to niezwykle wyjątkowa propozycja dla miłośników klasycznego smaku kopytek, którzy chcą wprowadzić do swojej kuchni nutę jesieni. Połączenie miękkiej, delikatnej dyni z tradycyjnym smakiem kopytek tworzy niezapomniany zestaw, który wzbudza apetyt i cieszy zmysły.
Spis treści
Jaką dynię wybrać do kopytek dyniowych?
Przygotowanie potrawy warto zacząć od wyboru odpowiedniej dyni. N.ajodpowiedniejszą dynią, najczęściej używaną w kuchni, będzie dynia piżmowa, ze względu na jej słodki smak i miąższ o odpowiedniej konsystencji. Miąższ dyni piżmowej po upieczeniu idealnie nadaje się do przygotowania kopytek – jest delikatny, lekko słodki i doskonale komponuje się z ciastem.
Dlaczego warto przygotować kopytka z dyni?
Kopytka dyniowe gotują się szybko, a po wyjęciu z wody emanują ciepłem i zapachem, który kusi każdego, kto znajdzie się w ich okolicy.
Obejrzyj nasze filmy:
Tak przygotowane kopytka z dyni to nie tylko danie na talerzu. T o radość z przygotowywania wyjątkowych potraw, które łączą tradycję z nowoczesnością i możliwością wykorzystania jesiennych produktów, które daj nam natura. Gotowe kopytka z dyni doskonale komponują się z różnorodnymi sosami i dodatkami, tworząc ucztę dla podniebienia i duszy.
Ja swoje kopytka kopytka przygotuję dodatkowo z kolagenem Natu.Care aby były znacznie zdrowsze i jeszcze bardziej smaczne.
Jaki kolagen wybrać?
Do przygotowania kopytek z dyni wybrałem kolagen Natu.Care o smaku mango/marakuja , ze względu na jego wysoką jakość, korzystne właściwości i przebadany skład:
- brandowy® czysty surowiec kolagenu z Norwegii,
- najlepszy smak i zapach (kakao lub mango/marakuja) – potwierdzone przez 100% Klientów,
- posiada certyfikat jakości MSC – wspiera zrównoważone rybołówstwo, a surowiec pochodzi z legalnego źródła,
- skład produktu został przebadany przez niezależne i akredytowane laboratorium J.S. Hamilton,
- badania sugerują, że najlepsze efekty osiągniesz przyjmując minimum 2500 mg – produkt Natu.Care to aż 5000 mg kolagenu w jednej saszetce.
Kopytka z dyni składniki
- 300 g dyni (już po obraniu, pokrojeniu i upieczeniu)
- 250 g mąki pszennej
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 30 g parmezan
- 1 saszetka kolagenu Natu.Care mango-marakuja
- 1 jajko
- 1 łyżka soli
Abyśmy otrzymali około 300g puree z dyni potrzebujemy około 500g dyni przed pieczeniem. Podczas pieczenia dynia straci odrobinę wody, więc stanie się lżejsza.
Kopytka z dyni przepis
Zaczynamy od przygotowania puree z dyni. W tym celu musimy najpierw upiec dynię. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 30 minut. Ten czas będzie różny w zależności od tego na jakie kawałki pokroiliście dynię.
Następnie po wyjęciu z piekarnika, blendujemy dynię i zostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej schować ją na całą noc do lodówki. Następnego dnia puree z dyni mieszamy z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, parmezanem startym na tarce), jajkiem solą i saszetką kolagenu Natu.Care. Wyrabiamy ciasto.
Ciasto na kopytka z dyni dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy rękami formułując wałek o średnicy około 1,5 cm. Następnie na podsypanej stolnicy lub blacie kuchennym mąką, kroimy kluseczki o wielkości około 2,5 cm.
Kopytka gotujemy we wrzącej wodzie przez 2 minuty od momentu wypłynięcia.
Kopytka z dyni są unikalnym pomysłem na stół, który zachwyci wszystkich domowników. To nie tylko danie – to kulinarne arcydzieło, które łączy smaki i zapachy pór roku, tworząc niepowtarzalny festiwal dla zmysłów.
Próbowałam pierwszy raz, bo miałam za dużo dyni, ale powiem szczerze, że kopytka rewelacyjne! Następnym razem zakupię dynię specjalnie pod to danie :)