Szybkie kopytka
Dodatki

Szybkie kopytka

Dziś pokażę Wam jak przygotować szybkie kopytka. Kopytka to idealny dodatek do obiad, który świetnie pasuje do duszonych mięs, gulaszy i sosów.

Kopytka możecie jeść ugotowane prosto z wody, albo następnego dnia – przesmażone na odrobinie masełka. Są pyszne.

Zobacz przepis na Bitki z cebulą

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • 10 łyżek mąki oraz trochę na podsypanie
  • 2 jajka

Zobacz jak przygotować: Polędwiczki wieprzowe w porach

Szybkie kopytka – przepis

Zaczynamy od ugotowania dzień wcześniej ziemniaków. Odcedzamy i studzimy. Najlepiej aby stały całą noc w lodówce.

Kopytka należy robić wyłącznie z zimnych lub bardzo ciepłych ziemniaków. NIGDY, ale to przenigdy nie można ich robić z „letnich” ziemniaków. Bowiem takie ziemniaki pochłaniają najwiecej mąki i kopytka będą twarde.

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, albo mielimy przy pomocy maszynki do mielenia. Jeśli nie macie ani tego, ani tego – wykorzystajcie tłuczek do ziemniaków.

Do zmielonych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, pieprz i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się zbytnio kleiło do rąk, to dodajcie odrobine więcej mąki.

Z ciasta urywamy większe kawałki, rolujemy i kroimy w trapezy. Układamy je na podsypanej mąką stolnicy.

Kopytka gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia ich na wierzch.

Szybkie kopytka
Szybkie kopytka

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.