Dziś pokażę Wam jak przygotować szybkie kopytka. Kopytka to idealny dodatek do obiad, który świetnie pasuje do duszonych mięs, gulaszy i sosów.

Przepyszne kopytka ziemniaczane są idealnym rozwiązaniem, gdy po obiedzie zostanie sporo puree z ziemniaków. Są to chyba najczęściej gotowane kluski i świetny sposób na szybki obiad lub kolację. Stary i sprawdzony sposób na kopytka z ziemniaków to idealne proporcje składników.

Jest to danie, którego przepis jest niezwykle łatwy, a jeśli posiadamy ziemniaki ugotowane z poprzedniego obiadu staje się szybką i smaczną propozycją na przepyszny posiłek.

Dzieci uwielbiają domowe kopytka w wersji na słodko, czyli z podsmażaną bułką tartą posypaną cukrem. Jest to przepis znany nam od dzieciństwa, dzięki któremu wiele kolacji udało zjeść się na słodko.

Jak podać kopytka?

Oczywiście doskonałym pomysłem jest podanie kopytek na słono jako dodatek do pysznych obiadowych dań. Kluski z ziemniaków idealnie komponują się z sosem pieczarkowym lub nawet z gulaszem. Danie jest na tyle uniwersalne, że można je zjadać na każdy posiłek. Świetnie smakują od razu po wyciągnięciu z garnka, choć podsmażone na dugi dzień stają się rarytasem.

Tradycyjne kopytka są pyszne i warto je zrobić samodzielnie z małą ilością mąki ziemniaczanej, można nawet pominąć ten składnik w wyjątkowych sytuacjach. Kopytka wychodzą za każdym razem mięciutkie i pyszne, jednak mąka ma tu ogromne znaczenie. Zbyt duża jej ilość sprawi, że będą zbyt twarde, a dodając zbyt mało mąki mogą rozwalać się już w garnku.

Najlepiej smakują na słodko podczas kolacji, lecz z sosem węgierskim królują podczas obiadowych godzin. Jest to pyszne danie, a ziemniaki mogą być z dowolnej odmiany!

Możecie jeść je ugotowane prosto z wody, albo następnego dnia – przesmażone na odrobinie masełka. Są pyszne.

Pomysły na szybkie dania

Na blogu kulinarnym znajdziesz nie tylko tradycyjne przepisy na pyszne dania, są tutaj również inne ciekawe przepisy kulinarne. Jednym z ciekawych przepisów jest pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką. To wyśmienite połączenie zdrowego dietetyczne kurczaka i marchewki.

Do klusek ziemniaczanych idealnie jednak będą pasowały bitki wieprzowe. A jako dodatek koniecznie musicie podać buraczki na zimno. Takie danie to idealna propozycja na niedzielny, rodzinny obiad.

Kopytka składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • 10 łyżek mąki oraz trochę na podsypanie
  • 2 jajka

Kopytka przepis

Zaczynamy od ugotowania dzień wcześniej ziemniaków. Odcedzamy i studzimy. Najlepiej aby stały całą noc w lodówce.

Kluski należy robić wyłącznie z zimnych lub bardzo ciepłych ziemniaków. NIGDY, ale to przenigdy nie można ich robić z „letnich” ziemniaków. Bowiem takie ziemniaki pochłaniają najwiecej mąki i kopytka będą twarde.

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, albo mielimy przy pomocy maszynki do mielenia. Jeśli nie macie ani tego, ani tego – wykorzystajcie tłuczek do ziemniaków.

Do zmielonych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, pieprz i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się zbytnio kleiło do rąk, to dodajcie odrobine więcej mąki.

Z ciasta urywamy większe kawałki, rolujemy i kroimy w trapezy. Układamy je na podsypanej mąką stolnicy.

Gotujemy je w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia ich na wierzch.

Szybkie kopytka
Szybkie kopytka

Smacznego!