Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką to propozycja na szybki i zdrowy obiad. Przygotujemy miękkie, soczyste kotlety z piersi kurczaka podane pod pyszną, słodką pierzynką z marchewki.
Danie to przygotowujemy bardzo szybko i z całą pewnością nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie wygląda. Ja podałem je z ziemniakami oraz surówką z kapusty.
Składniki
- 2 piersi z kurczaka (pojedyncze)
- 2 łyżki majonezu
- 3 marchewki
- sól
- pieprz
- słodka papryka
Jeśli lubicie odrobinę ostrzejsze smaku, to spokojnie możecie wymieszać słodką paprykę z ostrą.
Obejrzyj nasze filmy:
Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką – jak przygotować
Filet z kurczaka kroimy wzdłuż, tak aby powstały dwa kotleciki. Jeśli nadal są dość grube to je delikatnie rozbijamy. Kotlety z obu stron doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Następnie układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy do marchewki majonez odrobinę soli i pieprzu i całość mieszamy. Tak przygotowaną marchewkę układamy na kotlecikach.
Kotleciki pod pierzynką pieczemy w piekarniku w 180 st. C. przez 25 minut.
Smacznego!