Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką
Mięsa,  Szybkie dania

Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką

Facebook

Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką to propozycja na szybki i zdrowy obiad. Przygotujemy miękkie, soczyste kotlety z piersi kurczaka podane pod pyszną, słodką pierzynką z marchewki.

Danie to przygotowujemy bardzo szybko i z całą pewnością nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie wygląda. Ja podałem je z ziemniakami oraz surówką z kapusty.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka (pojedyncze)
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 marchewki
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka

Jeśli lubicie odrobinę ostrzejsze smaku, to spokojnie możecie wymieszać słodką paprykę z ostrą.

Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką – jak przygotować

Filet z kurczaka kroimy wzdłuż, tak aby powstały dwa kotleciki. Jeśli nadal są dość grube to je delikatnie rozbijamy. Kotlety z obu stron doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Następnie układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy do marchewki majonez odrobinę soli i pieprzu i całość mieszamy. Tak przygotowaną marchewkę układamy na kotlecikach.

Kotleciki pod pierzynką pieczemy w piekarniku w 180 st. C. przez 25 minut.

Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką
Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.