Surówka z białej kapusty z marchewką
Surówki

Surówka z białej kapusty z marchewką

Facebook

Surówka z białej kapusty z marchewką to tradycyjny i chyba najprostszy przepis na smaczny dodatek do obiadu. Surówka jest szybka, prosta i bardzo tania w przygotowaniu. Bardzo często robię tą surówkę również do domowych hot-dogów.

Przygotowanie surówki z kapusty nie zajmie Wam więcej jak 5 minut. Jeśli macie jednak więcej czasu, to polecam poświęcić na nią 15 minut. Dlaczego? Podpowiem Wam w dalszej części wpisu.

Składniki

  • 1/3 główki białej kapusty
  • 1 jabłko
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1- 1,5 łyżki majonezu

Jeśli jesteście na diecie, albo właśnie zaczęliście się odchudzać, to zastąpcie majonez gęstym jogurtem naturalnym.

Surówka z białej kapusty z marchewką – przepis

Przygotowanie surówki zaczynamy od drobnego poszatkowania kapusty. Następnie przekładamy ją do miski, solimy i wygniatamy rękami. Taką surówkę dobrze jest odstawić na minimum 10 minut, aby kapusta odrobinę zmiękła. Jeśli nie macie czasu to możecie ten krok pominąć.

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce do grubych oczkach. Podobnie postępujemy z jabłkiem. Wszystkie składniki mieszamy w misce z odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu oraz majonezem. Pamiętajcie, jednak że w tym wypadku majonez ma tylko połączyć składniki i nie może go być za dużo.

Poniżej krótki film instruktażowy, jak przygotować surówkę z białej kapusty.

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.