Surówka z białej kapusty z marchewką
Surówki

Surówka z białej kapusty z marchewką

Surówka z białej kapusty z marchewką to tradycyjny i chyba najprostszy przepis na smaczny dodatek do obiadu. Surówka jest szybka, prosta i bardzo tania w przygotowaniu.

Oto niezwykle prosty i tradycyjny przepis, ponieważ surówka z białej kapusty i marchewki bardzo często gości na polskich stołach. Młoda kapusta jest pyszna i nadaje się do przyrządzenia wielu dań na ciepło lub na zimno.

Jak przygotować surówkę z białej kapusty z marchewką?

Surówkę można zrobić z marchewką lub pominąć ten krok zachowując piękny zielony kolor. Wersja na bogato może być uzupełniona chrupiącym jabłkiem, można także dodać jej trochę ostrości krojąc do środka por.

Dlaczego warto przygotować surówkę z białej kapusty?

Surówka z białej kapusty z marchewką jest uwielbiana przez dzieci i jest świetnym uzupełnieniem do obiadu. Surówka z kapusty z marchewką jest także dobrym dodatkiem do grillowych dań. Jest odświeżająca i dobrze komponuje się z pieczonym mięsem. Kapustę należy posiekać bardzo drobno, dzięki temu łatwiej ją jeść, gdy jest na talerzu.

Surowa kapusta doskonale działa na perystaltykę jelit i jest niezwykle zdrowa!

Przygotowanie surówki z kapusty nie zajmie Wam więcej jak 5 minut. Jeśli macie jednak więcej czasu, to polecam poświęcić na nią 15 minut. Dlaczego? Podpowiem Wam w dalszej części wpisu.

Do czego podać surówkę z kapusty?

Surówkę z białej kapusty możemy podać jako dodatek praktycznie do każdego obiadu. Bardzo często podaję ją razem z bitkami z szynki, albo tradycyjnymi kotletami schabowymi.

Smaczna i aromatyczna surówka będzie również idealnie pasowała jako dodatek do domowej wersji hot-dogów.

Surówka z białej kapusty z marchewką składniki

  • 1/3 główki białej kapusty
  • 1 jabłko
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1- 1,5 łyżki majonezu

Jeśli jesteście na diecie, albo właśnie zaczęliście się odchudzać, to zastąpcie majonez gęstym jogurtem naturalnym.

Surówka z białej kapusty z marchewką – przepis

Przygotowanie surówki zaczynamy od drobnego poszatkowania kapusty. Zazwyczaj nie myję kapusty, wystarczy zdjąć z niej liście z wierzchu. Pod nimi powinna być już czysta, niezabrudzona kapusta. Kapustę trzeba posiekać dość drobno, znacznie ułatwi to jej jedzenie.

Następnie przekładamy ją do miski, solimy i wygniatamy rękami. Taką surówkę dobrze jest odstawić na minimum 10 minut, aby kapusta odrobinę zmiękła. Jeśli nie macie czasu to możecie ten krok pominąć.

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce do grubych oczkach. Ja również obieram jabłka, tak aby skórka nie była widoczna w surówce. Skórka z jabłek zupełnie nie będzie przeszkadzała w smaku surówki z kapusty, jednak może popsuć efekt wizualny naszego dodatku do obiadu.

Wszystkie składniki mieszamy w misce z odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu oraz majonezem. Pamiętajcie, jednak że w tym wypadku majonez ma tylko połączyć składniki i nie może go być za dużo. Zazwyczaj wychodzę z założenia, że lepiej jest dać mniej majonezu i dołożyć, aniżeli od razu dać go więcej.

Poniżej krótki film instruktażowy, jak przygotować surówkę z białej kapusty.

Surówka z białej kapusty z marchewką
Surówka z białej kapusty z marchewką

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze