Surówka z białej kapusty z marchewką to tradycyjny i chyba najprostszy przepis na smaczny dodatek do obiadu. Surówka jest szybka, prosta i bardzo tania w przygotowaniu.
Oto niezwykle prosty i tradycyjny przepis, ponieważ surówka z białej kapusty i marchewki bardzo często gości na polskich stołach. Młoda kapusta jest pyszna i nadaje się do przyrządzenia wielu dań na ciepło lub na zimno.
Jak przygotować surówkę z białej kapusty z marchewką?
Surówkę można zrobić z marchewką lub pominąć ten krok zachowując piękny zielony kolor. Wersja na bogato może być uzupełniona chrupiącym jabłkiem, można także dodać jej trochę ostrości krojąc do środka por.
Obejrzyj nasze filmy:
Dlaczego warto przygotować surówkę z białej kapusty?
Surówka z białej kapusty z marchewką jest uwielbiana przez dzieci i jest świetnym uzupełnieniem do obiadu. Surówka z kapusty z marchewką jest także dobrym dodatkiem do grillowych dań. Jest odświeżająca i dobrze komponuje się z pieczonym mięsem. Kapustę należy posiekać bardzo drobno, dzięki temu łatwiej ją jeść, gdy jest na talerzu.
Surowa kapusta doskonale działa na perystaltykę jelit i jest niezwykle zdrowa!
Przygotowanie surówki z kapusty nie zajmie Wam więcej jak 5 minut. Jeśli macie jednak więcej czasu, to polecam poświęcić na nią 15 minut. Dlaczego? Podpowiem Wam w dalszej części wpisu.
Do czego podać surówkę z kapusty?
Surówkę z białej kapusty możemy podać jako dodatek praktycznie do każdego obiadu. Bardzo często podaję ją razem z bitkami z szynki, albo tradycyjnymi kotletami schabowymi.
Smaczna i aromatyczna surówka będzie również idealnie pasowała jako dodatek do domowej wersji hot-dogów.
Surówka z białej kapusty z marchewką składniki
- 1/3 główki białej kapusty
- 1 jabłko
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka soli
- szczypta czarnego pieprzu
- 1- 1,5 łyżki majonezu
Jeśli jesteście na diecie, albo właśnie zaczęliście się odchudzać, to zastąpcie majonez gęstym jogurtem naturalnym.
Surówka z białej kapusty z marchewką przepis
Przygotowanie surówki zaczynamy od drobnego poszatkowania kapusty. Zazwyczaj nie myję kapusty, wystarczy zdjąć z niej liście z wierzchu. Pod nimi powinna być już czysta, niezabrudzona kapusta. Kapustę trzeba posiekać dość drobno, znacznie ułatwi to jej jedzenie.
Następnie przekładamy ją do miski, solimy i wygniatamy rękami. Taką surówkę dobrze jest odstawić na minimum 10 minut, aby kapusta odrobinę zmiękła. Jeśli nie macie czasu to możecie ten krok pominąć.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce do grubych oczkach. Ja również obieram jabłka, tak aby skórka nie była widoczna w surówce. Skórka z jabłek zupełnie nie będzie przeszkadzała w smaku surówki z kapusty, jednak może popsuć efekt wizualny naszego dodatku do obiadu.
Wszystkie składniki mieszamy w misce z odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu oraz majonezem. Pamiętajcie, jednak że w tym wypadku majonez ma tylko połączyć składniki i nie może go być za dużo. Zazwyczaj wychodzę z założenia, że lepiej jest dać mniej majonezu i dołożyć, aniżeli od razu dać go więcej.
Poniżej krótki film instruktażowy, jak przygotować surówkę z białej kapusty.
Smacznego!