Zupa ryżanka to zupa dla najmłodszych, ale też idealna dla osób, które mają problemy żołądkowe. Zupa ugotowana na delikatnym drobiowym wywarze, aby nie była zbyt tłusta. Powinniśmy zadbać o to, aby znalazło się w niej sporo warzyw. Natka pietruszki jest zapewne dodatkiem dla tych, którzy ją lubią.
Do tej zupy polecam zwykły biały ryż. Powinien on nam się rozgotować, może popękać, powyginać się.
Składniki
- porcja rosołowa z indyka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 niewielkiego selera
- 6 łyżek ryżu
- 4 ziemniaki
- 3,5l wody
- 4 liście laurowe
- 5-6 ziarenek pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól
Dodatkowo
- natka pietruszki
Zupa ryżanka – przepis
Przygotowanie zupy powinniśmy zacząć od zrobienia dobrego, aromatycznego bulionu. Na początek do garnka wkładamy porcję rosołową, zalewamy wodą, dodajemy odrobinę soli oraz pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy całość około 45 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę, albo ćwierćplasterki marchewkę, pietruszkę, selera oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Warzywa gotujemy razem z mięsem przez 15 minut, a następnie dosypujemy ryż.
Obejrzyj nasze filmy:
Całość gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 20-25 minut. Ryż powinien nam się rozgotować, nie bójmy się tego jak nam popęka, powygina się.
Zupę podaję z gotowanym w wywarze mięsem oraz z posiekaną natką pietruszki.
Ryżanka to jest idealna zupa na wszystkie dolegliwości brzuszne.
Smacznego!