Zupa ryżanka
Zupy

Zupa ryżanka

Zupa ryżanka to zupa dla najmłodszych, ale też idealna dla osób, które mają problemy żołądkowe. Zupa ugotowana na delikatnym drobiowym wywarze, aby nie była zbyt tłusta. Powinniśmy zadbać o to, aby znalazło się w niej sporo warzyw. Natka pietruszki jest zapewne dodatkiem dla tych, którzy ją lubią.

Do tej zupy polecam zwykły biały ryż. Powinien on nam się rozgotować, może popękać, powyginać się.

Składniki

  • porcja rosołowa z indyka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 niewielkiego selera
  • 6 łyżek ryżu
  • 4 ziemniaki
  • 3,5l wody
  • 4 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól

Dodatkowo

  • natka pietruszki

Zupa ryżanka – przepis

Przygotowanie zupy powinniśmy zacząć od zrobienia dobrego, aromatycznego bulionu. Na początek do garnka wkładamy porcję rosołową, zalewamy wodą, dodajemy odrobinę soli oraz pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy całość około 45 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę, albo ćwierćplasterki marchewkę, pietruszkę, selera oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Warzywa gotujemy razem z mięsem przez 15 minut, a następnie dosypujemy ryż.

Całość gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 20-25 minut. Ryż powinien nam się rozgotować, nie bójmy się tego jak nam popęka, powygina się.

Zupę podaję z gotowanym w wywarze mięsem oraz z posiekaną natką pietruszki.

Ryżanka to jest idealna zupa na wszystkie dolegliwości brzuszne.

Zupa ryżanka
Zupa ryżanka

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze