Zupa ryżanka to zupa dla najmłodszych, ale też idealna dla osób, które mają problemy żołądkowe. Zupa ugotowana na delikatnym drobiowym wywarze, aby nie była zbyt tłusta. Powinniśmy zadbać o to, aby znalazło się w niej sporo warzyw. Natka pietruszki jest zapewne dodatkiem dla tych, którzy ją lubią.

Do tej zupy polecam zwykły biały ryż. Powinien on nam się rozgotować, może popękać, powyginać się.

Składniki

  • porcja rosołowa z indyka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 niewielkiego selera
  • 6 łyżek ryżu
  • 4 ziemniaki
  • 3,5l wody
  • 4 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól

Dodatkowo

  • natka pietruszki

Zupa ryżanka – przepis

Przygotowanie zupy powinniśmy zacząć od zrobienia dobrego, aromatycznego bulionu. Na początek do garnka wkładamy porcję rosołową, zalewamy wodą, dodajemy odrobinę soli oraz pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy całość około 45 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę, albo ćwierćplasterki marchewkę, pietruszkę, selera oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Warzywa gotujemy razem z mięsem przez 15 minut, a następnie dosypujemy ryż.

Obejrzyj nasze filmy:

Całość gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 20-25 minut. Ryż powinien nam się rozgotować, nie bójmy się tego jak nam popęka, powygina się.

Zupę podaję z gotowanym w wywarze mięsem oraz z posiekaną natką pietruszki.

Ryżanka to jest idealna zupa na wszystkie dolegliwości brzuszne.

Zupa ryżanka
Zupa ryżanka

Smacznego!