
Bitki wieprzowe z buraczkami
Bitki wieprzowe z szynki w delikatnym sosie podane z buraczkami i pysznym puree z ziemniaków. Danie idealne na niedzielny, rodzinny obiad. Wbrew pozorom danie jest szybkie w przygotowaniu, ale musimy uzbroić się w cierpliwość, bowiem im dłużej będziemy dusić mięso tym będzie delikatniejsze.
Szybki przepis na Bitki wieprzowe z kopytkami i buraczkami
Składniki na bitki wieprzowe
- 1 kg szynki wieprzowej
- mąka
- 1/3 kostki smalcu
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 1 duża cebula
- oregano
- majeranek
- 1-2 marchewki
- 3 liście laurowe
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 1 l bulionu
Składniki na puree ziemniaczane
- 5-6 ziemniaków
- 2 łyżki śmietany
- 100 ml mleka
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
Bitki wieprzowe z szynki – przepis
Mięso kroimy w cienkie plasterki (około 0,5 cm), nie musimy ich wtedy rozbijać tłuczkiem do mięsa. Mięso solimy i pieprzymy z obu stron, a następnie obtaczamy w mące. Mięso obsmażamy z obu stron na smalcu, około 2-3 minut z każdej strony. Na patelnie dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, aby wyciągnęła z patelni cały smak. Cebulę szklimy i dodajemy do mięsa.
Bitki zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli i pieprzu. Dusimy na bardzo wolnym ogniu przez około 2 godziny. Od czasu do czasu mieszając. Mniej więcej w połowie duszenia doprawiamy mięso majerankiem i oregano.
Tak przygotowany sos nie musimy już zagęszczać mąką, bo mięso było panierowane w mące, wiec automatycznie zagęści nam sos.
Puszyste puree ziemniaczane – przepis
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzamy. Dodajemy śmietanę, mleko, masło i całość ubijamy przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Odrobinę solimy.

Bitki wieprzowe podajemy wraz z puree ziemniaczanym oraz buraczkami na ciepło. Pycha! Polecam!