Bitki wieprzowe
Mięsa

Bitki wieprzowe

Bitki wieprzowe z szynki w delikatnym sosie podane z buraczkami i pysznym puree z ziemniaków. Danie idealne na niedzielny, rodzinny obiad.

Wbrew pozorom danie jest szybkie w przygotowaniu, ale musimy uzbroić się w cierpliwość, bowiem im dłużej będziemy dusić mięso tym będzie delikatniejsze.

Dlaczego bitki wieprzowe są tak smaczne?

Bitki ze schabu w sosie to niezwykle kruche i soczyste danie, są doskonałą alternatywą dla tych, którzy mają ochotę na coś innego niż smażone kotlety.

Uduszone bitki wieprzowe to sprawdzony sposób na miękkie kotlety, a gotowane w sosie własnym z dodatkiem mizerii i ziemniaków smakują wspaniale. Jest to tradycyjny polski obiad, który spokojnie można podać w niedzielę całej rodzinie.

Bitki za schabu to kruche kotleciki, które można przygotować w łatwy sposób, choć duszenie trwa dłuższą chwilę warto poczekać na ten wyśmienity smak. Tajemnica pysznego smaku tkwi w przyprawach i odpowiednim przygotowaniu mięsa.

Bitki wieprzowe dobrze komponują się także z kaszą gryczaną lub perłową, a także z ryżem. Pasują do nich warzywa całoroczne jak buraczki i kalafior lub sezonowe szparagi. Świetnie smakują także z chrupiąca bagietką. Praktycznie każdy dodatek, który komponuje się idealnie z sosami będzie tutaj pasował.

Nie wiem czy próbowaliście podania tego mięsa wraz z ugotowaną kaszą pęczak. Smakuje wyśmienicie. Koniecznie sprawdźcie.

Kiedy przygotować bitki wieprzowe?

Bitki wieprzowe z szynki to danie, które bardzo często przygotowuję na niedzielny obiad. Oczywiście im dłużej są duszone tym lepiej. Niedzielny obiad możecie przygotować wcześnie rano w niedzielę, albo zrobić wieczorem w sobotę.

Bitki po przygotowaniu i w trakcie duszenia nie wymagają naszej uwagi, więc będziecie mieli czas tylko dla siebie, a pyszny obiad będzie się robił praktycznie sam. Oczywiście dodatki do mięsa przygotujecie już na chwilę przed podaniem. To co zrobicie zależy wyłącznie od Was. Mi najbardziej to danie smakuje podane z puree ziemniaczanym i buraczkami. Sos z bitek wołowych wymieszany z buraczkami jest obłędnie dobry.

Przepisy na pyszne niedzielne obiady

Nie tylko bitki wieprzowe są fajnym pomysłem na niedzielny obiad. Bardzo często na niedzielnym stole pojawiają się klasyczne kotlety mielone, albo pyszne, przygotowane ze schabu kotlety schabowe.

W okresie letnim idealnym dodatkiem będzie surówka z białej kapusty, a pragnienie będzie gasiła domowa lemoniada arbuzowa.

Bitki wieprzowe składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • mąka
  • 1/3 kostki smalcu
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • oregano
  • majeranek
  • 1-2 marchewki
  • 3 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 l bulionu

Składniki na puree ziemniaczane

  • 5-6 ziemniaków
  • 2 łyżki śmietany
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli

Bitki wieprzowe przepis

Szynkę wieprzową dokładnie myjemy i osuszamy. Jeśli pozostały jakieś błony to je usuwamy, aby nie były twarde po przygotowaniu.

Mięso kroimy w cienkie plasterki (około 0,5 cm), nie musimy ich wtedy rozbijać tłuczkiem do mięsa. Szynkę solimy i pieprzymy z obu stron. Ja przyprawy delikatnie wklepuję w mięso, a następnie obtaczamy w mące.

Mięso obsmażamy z obu stron na smalcu, około 2-3 minut z każdej strony. Wybierzcie do smażenia smalec, bo nada on charakterystycznego smaku.

Na patelnie dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, aby wyciągnęła z patelni cały smak. Cebulę szklimy i dodajemy do mięsa.

Bitki wieprzowe zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli i pieprzu. Dusimy na bardzo wolnym ogniu przez około 2 godziny. Od czasu do czasu mieszając.

Mniej więcej w połowie duszenia doprawiamy mięso majerankiem i oregano.

Tak przygotowany sos nie musimy już zagęszczać mąką, bo mięso było panierowane w mące, wiec automatycznie zagęści nam sos.

Puszyste puree ziemniaczane przepis

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzamy. Dodajemy śmietanę, mleko, masło i całość ubijamy przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Odrobinę solimy.

Bitki wieprzowe z buraczkami
Bitki wieprzowe z buraczkami

Bitki wieprzowe podajemy wraz z puree ziemniaczanym oraz buraczkami na ciepło. Pycha! Polecam!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze