Bitki wieprzowe z buraczkami
Mięsa

Bitki wieprzowe z buraczkami

Bitki wieprzowe z szynki w delikatnym sosie podane z buraczkami i pysznym puree z ziemniaków. Danie idealne na niedzielny, rodzinny obiad. Wbrew pozorom danie jest szybkie w przygotowaniu, ale musimy uzbroić się w cierpliwość, bowiem im dłużej będziemy dusić mięso tym będzie delikatniejsze.

Szybki przepis na Bitki wieprzowe z kopytkami i buraczkami

Składniki na bitki wieprzowe

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • mąka
  • 1/3 kostki smalcu
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • oregano
  • majeranek
  • 1-2 marchewki
  • 3 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 l bulionu

Składniki na puree ziemniaczane

  • 5-6 ziemniaków
  • 2 łyżki śmietany
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli

Bitki wieprzowe z szynki – przepis

Mięso kroimy w cienkie plasterki (około 0,5 cm), nie musimy ich wtedy rozbijać tłuczkiem do mięsa. Mięso solimy i pieprzymy z obu stron, a następnie obtaczamy w mące. Mięso obsmażamy z obu stron na smalcu, około 2-3 minut z każdej strony. Na patelnie dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, aby wyciągnęła z patelni cały smak. Cebulę szklimy i dodajemy do mięsa.

Bitki zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli i pieprzu. Dusimy na bardzo wolnym ogniu przez około 2 godziny. Od czasu do czasu mieszając. Mniej więcej w połowie duszenia doprawiamy mięso majerankiem i oregano.

Tak przygotowany sos nie musimy już zagęszczać mąką, bo mięso było panierowane w mące, wiec automatycznie zagęści nam sos.

Puszyste puree ziemniaczane – przepis

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzamy. Dodajemy śmietanę, mleko, masło i całość ubijamy przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Odrobinę solimy.

Bitki wieprzowe z buraczkami
Bitki wieprzowe z buraczkami

Bitki wieprzowe podajemy wraz z puree ziemniaczanym oraz buraczkami na ciepło. Pycha! Polecam!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.