To jest najprostszy i najszybszy chleb na zakwasie, jaki udało mi się do tej pory upiec. Chleb jest pachnący, miąższ idealny, skórka chrupiąca i idealnie wypieczona. Nie trzeba tutaj wielkiej filozofii, po prostu mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na parę godzin.
Jak mamy czas to w międzyczasie możemy chleb dodatkowo wyrobić, jeśli nie to też nie powinno być większego problemu. Listę składników oraz dokładny sposób wykonania znajdziecie poniżej.
Składniki
- 200 g aktywnego zakwasu razowego
- 500 g mąki pszennej
- 325 ml wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru
Najlepiej jest wykorzystać w tym przepisie mąkę pszenną chlebową, ale jeśli takiej nie macie, to wykorzystajcie zwykłą mąkę. O tym, jak przygotować zakwas i co zrobić aby był aktywny poczytacie w tym wpisie „Domowy zakwas razowy”.
Obejrzyj nasze filmy:
Szybki chleb pszenny na zakwasie – przepis
Wszystkie składniki, a więc zakwas, mąkę, wodę, sól i cukier mieszamy w misce. Ciasto wyrabiamy ręką, albo przy pomocy maszyny, aż do połączenia się składników. Powinno być gładkie i luźne. Następnie zostawiamy je na godzinę w ciepłym miejscu pod przykryciem. Po godzinie składamy raz ciasto i zostawiamy je do wyrośnięcia przez kolejne minimum 3 godziny. Możecie je zostawić w koszyczku do chleba, albo w misce.
Wyrośnięty bochenek pieczemy w 230 st. C. przez około 40-45 minut. Chleb należy piec w piekarniku z parą, skórka wtedy będzie znacznie bardziej chrupiąca i chleb nie będzie zbytnio przypieczony z góry. Nie każdy ma piekarnik z funkcją pary, więc wystarczy do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z odrobiną wody.
Po upieczeniu chleb pszenny powinien po postukaniu od spodu wydawać głuchy odgłos. Studzimy go na kratce.
Smacznego!
P.S. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu.