To jest najprostszy i najszybszy chleb na zakwasie, jaki udało mi się do tej pory upiec. Chleb jest pachnący, miąższ idealny, skórka chrupiąca i idealnie wypieczona. Nie trzeba tutaj wielkiej filozofii, po prostu mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na parę godzin.

Jak mamy czas to w międzyczasie możemy chleb dodatkowo wyrobić, jeśli nie to też nie powinno być większego problemu. Listę składników oraz dokładny sposób wykonania znajdziecie poniżej.

Składniki

  • 200 g aktywnego zakwasu razowego
  • 500 g mąki pszennej
  • 325 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru

Najlepiej jest wykorzystać w tym przepisie mąkę pszenną chlebową, ale jeśli takiej nie macie, to wykorzystajcie zwykłą mąkę. O tym, jak przygotować zakwas i co zrobić aby był aktywny poczytacie w tym wpisie „Domowy zakwas razowy”.

Obejrzyj nasze filmy:

Szybki chleb pszenny na zakwasie – przepis

Wszystkie składniki, a więc zakwas, mąkę, wodę, sól i cukier mieszamy w misce. Ciasto wyrabiamy ręką, albo przy pomocy maszyny, aż do połączenia się składników. Powinno być gładkie i luźne. Następnie zostawiamy je na godzinę w ciepłym miejscu pod przykryciem. Po godzinie składamy raz ciasto i zostawiamy je do wyrośnięcia przez kolejne minimum 3 godziny. Możecie je zostawić w koszyczku do chleba, albo w misce.

Wyrośnięty bochenek pieczemy w 230 st. C. przez około 40-45 minut. Chleb należy piec w piekarniku z parą, skórka wtedy będzie znacznie bardziej chrupiąca i chleb nie będzie zbytnio przypieczony z góry. Nie każdy ma piekarnik z funkcją pary, więc wystarczy do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z odrobiną wody.

Po upieczeniu chleb pszenny powinien po postukaniu od spodu wydawać głuchy odgłos. Studzimy go na kratce.

Szybki chleb pszenny na zakwasie
Szybki chleb pszenny na zakwasie

Smacznego!

P.S. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu.