Kotlety schabowe
Mięsa

Kotlety schabowe

Kotlety schabowe czyli soczyste, ubijane kotlety szykowane najczęściej ze schabu wieprzowego to jeden z tradycyjnych elementów kuchni polskiej. Jest to jeden z najpopularniejszych przepisów na pyszny rodzinny, niedzielny obiad.

Chyba każdy lubi zjeść dobry kawałek mięsa. Myślę, że każdy zna przepis na kotleta schabowego. Mój przepis na schabowego jest prosty, szybki i bardzo tradycyjny.

Jak zrobić kotlety schabowe?

Kotlety ze schabu składają się przede wszystkim ze schabu wieprzowego w panierce z mąki, jajka i bułki tartej. Warto wiedzieć jak zrobić kotlety schabowe, aby były soczyste i aby skórka z nich nie odpadała.

Jak wspomniałem schabowe to przede wszystkim dobrej jakości mięso. Ważne, aby było świeże. Najczęściej robimy je ze schabu wieprzowego, jednak równie dobre są przygotowane z karkówki. Najlepsze wychodzą jeśli użyjemy mięsa z kością, jednak najczęściej sięgamy po mięso już wyfiletowane.

Z czym podać schabowe

Tradycyjnie kotlet schabowy jest podawany z ziemniakami z wody oraz surówką. Ja podaję do niego bigos, albo surówkę z białej kapusty.

Inne przepisy na kotlety schabowe

Na moim blogu kulinarnym znajdziesz także ciekawy przepis na kotlety schabowe w cieście naleśnikowym. Jest to pewna odmiana od tradycyjnej wersji kotletów. Koniecznie musicie spróbować także i tej wersji.

Kotlety schabowe składniki

  • 750 g schabu
  • 200g mąki
  • 2 jajka
  • 200g bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • brokuł, albo dowolne inne dodatki
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki smalcu

Kotlet schabowy przepis

Plastry schaby wieprzowego rozbijamy przy pomocy tłuczka. Najlepiej jest mięso przykryć folią spożywczą, albo torebką śniadaniową to nie będzie pryskało na boki.

Każdy plasterek mięsa doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem. Przyprawy możemy delikatnie wklepać w mięso.

Teraz pora na przygotowanie panierki. Bardzo ważna jest kolejność panierowania. Zaczynamy od obtoczenia mięsa w mące, jej nadmiar strząsamy. Teraz mięso wkładamy do roztrzepanego przy pomocy widelca jajka. Ostatnim etapem jest panierowanie kotletów w bułce tartej.

Kotlety schabowe smażymy do rozgrzanym oleju wraz ze smalcem. Możecie również zdecydować się na smażenie ich wyłącznie na smalcu.

Po usmażeniu delikatnie odsączamy je na ręczniku papierowym i podajemy z ziemniakami z wody i dowolną, Waszą ulubioną surówką.

Kotlety schabowe
Kotlety schabowe

Smacznego!

1 Komentarz
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Mirabelka
17 sierpnia 2020 11:42

Genialny przepis, wyszły świetne w smaku i genialna panierka. Od siebie dodałem tylko więcej ostrego pieprzu bo lubię jak są mocno pieprzne. Zapisałem sobie przepis aby się go trzymać bo jest po prostu idealny. Dzięki za wskazówki na takiego schaboszczaka. Polecam wszystkim pozostałym także, to naprawdę jest pycha.