Schabowy w cieście naleśnikowym
Mięsa

Schabowy w cieście naleśnikowym

Facebook

Schabowy w cieście naleśnikowym to schabowy, ale w znacznie innej panierce. Panierka będzie przypominała ciasto naleśnikowe, ale dla podkręcenia smaku dodamy do niej odrobinę natki pietruszki. Tak przygotowany kotlet schabowy to pyszna propozycja na niedzielny rodzinny obiad. Przecież nie zawsze w niedzielę trzeba jeść klasyczne kotlety schabowe.

Schabowego w cieśnie naleśnikowym możemy podać z ziemniakami z wody i na przykład kapustą zasmażaną. Dzięki temu zrobimy taki typowy polski obiad.

Składniki (na 6 kotletów)

  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 6 plastrów schabu
  • odrobina natki pietruszki
  • czarny pieprz
  • smalec do smażenia

Dodatkowo

  • 6 plastrów ananasa
  • 6 plastrów żółtego sera

Ja kotlety schabowe smażę zazwyczaj na smalcu, ale jeśli wolicie możecie wykorzystać olej rzepakowy.

Schabowy w cieście naleśnikowym – przepis

W misce mieszamy mąkę, mleko, wodę gazowaną z odrobiną soli, jajkiem i pieprzem. Dodajemy też odrobinę posiekanej natki pietruszki. Ciasto naleśnikowe powinny być dość gęste, aby za szybko nie spływało z mięsa.

Plastry schabu przy pomocy tłuczka do mięsa rozbijamy dość cienko, a następnie obtaczamy w przygotowanym cieście. Następnie smażymy na rumiany kolor na rozgrzanym tłuszczu.

Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, układamy na nim plaster ananasa, plaster żółtego sera i wstawiamy na 7-8 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Ser powinien nam się rozpuścić.

Tak przygotowane kotlety możemy podać wraz z ziemniaczkami i na przykład kapustą zasmażaną, albo buraczkami.

Schabowy w cieście naleśnikowym
Schabowy w cieście naleśnikowym

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.