Kotlet schabowy w cieście naleśnikowym to schabowy, ale w znacznie innej panierce. Panierka będzie przypominała ciasto naleśnikowe, ale dla podkręcenia smaku dodamy do niej odrobinę natki pietruszki.

Tak przygotowany kotlet schabowy to pyszna propozycja na niedzielny rodzinny obiad. Przecież nie zawsze w niedzielę trzeba jeść klasyczne kotlety schabowe.

Jak przygotować kotleta schabowego w cieście naleśnikowym?

Kotlet schabowy to jedno z najpopularniejszych dań w tradycyjnej kuchni polskiej. Przygotowuje się go ze schabu wieprzowego w panierce z mąki, roztrzepanego jajka i bułki tartej. Zazwyczaj jest on smażony na smalcu.

Obejrzyj nasze filmy:

Jednak tym razem postanowiliśmy przygotować schabowego w cieście naleśnikowym, a później zapiec z żółtym serem z dodatkiem tropikalnego ananasa. Zaczynamy przygotowanie kotleta schabowego w ten sam sposób jak klasycznie.

Plastry schabu rozbijamy i przyprawiamy do smaku, a później panierujemy w cieśnie i smażymy. Szczegółowy przepis na to danie jest poniżej.

Jak podać kotleta schabowego w cieście naleśnikowym?

Kotleta schabowego w cieśnie naleśnikowym możemy podać z ziemniakami z wody i na przykład kapustą zasmażaną. Dzięki temu zrobimy taki typowy polski obiad z odrobiną urozmaicenia.

Tradycyjne dania kuchni polskiej

Klasycznym daniem kuchni polskiej jest kotlet schabowy, który podawany jest z młodymi ziemniaczkami oraz kapustą zasmażaną, albo tradycyjnym polskim bigosem.

Kotlet schabowy w cieście naleśnikowym
Kotlet schabowy w cieście naleśnikowym

Kotlet schabowy w cieście naleśnikowym składniki (na 6 kotletów)

  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 6 plastrów schabu
  • odrobina natki pietruszki
  • czarny pieprz
  • smalec do smażenia

Dodatkowo

  • 6 plastrów ananasa
  • 6 plastrów żółtego sera

Ja kotlety schabowe smażę zazwyczaj na smalcu, ale jeśli wolicie możecie wykorzystać olej rzepakowy.

Kotlet schabowy w cieście naleśnikowym przepis

W misce mieszamy mąkę, mleko, wodę gazowaną z odrobiną soli, jajkiem i pieprzem. Dodajemy też odrobinę posiekanej natki pietruszki. Ciasto naleśnikowe powinny być dość gęste, aby za szybko nie spływało z mięsa. Powinno być ono znacznie gęstsze niż normalne ciasto na naleśniki.

Plastry schabu przy pomocy tłuczka do mięsa rozbijamy dość cienko, a następnie obtaczamy w przygotowanym cieście. Następnie smażymy na rumiany kolor na rozgrzanym tłuszczu.

Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, układamy na nim plaster ananasa, plaster żółtego sera i wstawiamy na 7-8 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Ser powinien nam się rozpuścić.

Tak przygotowane kotlety schabowe w cieśnie naleśnikowym możemy podać wraz z ziemniaczkami i na przykład kapustą zasmażaną, albo buraczkami.

Kotlet schabowy w cieście naleśnikowym
Kotlet schabowy w cieście naleśnikowym

Smacznego!