Sałatka z ananasem to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie. Może być podawany jako przystawka lub jako danie główne na obiad lub kolację. Ta sałatka jest przygotowywana ze świeżego ananasa, szynki i selera konserwowego, aby stworzyć aromatyczne połączenie słodkich i pikantnych smaków.
Spis treści
Połączenie słodkiego ananasa i słonej szynki sprawia, że ta inspirowana Hawajami sałatka jest niezapomnianym posiłkiem. Niezależnie od tego, czy szukasz łatwego obiadu w ciągu tygodnia, czy ulubionego dania typu przystawka, sałatka z ananasem z pewnością zadowoli wszystkich przy stole.
Ta wyjątkowa sałatka z ananasem to łatwy sposób na dodanie tropikalnego charakteru codziennym posiłkom. Bardzo często przygotowuję tą sałatkę na spotkania ze znajomymi, przyjęcia rodzinne czy na szybką kolację.
Obejrzyj nasze filmy:
Proste składniki sprawiają, że sałatkę możemy przygotować w bardzo prosty i szybki sposób. Nie musimy wkładać w to wcale dużo pracy. Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również inne pomysły na pyszne sałatki – sałatka z kuskusem i kaparami to sałatka zaledwie z kilku składników, ale za to ma wyjątkowy smak. A dla tych, którzy lubią tradycyjne dania znajdzie się sałatka jarzynowa z szynką.
Dlaczego ananas jest zdrowy?
Ananas to owoc o słodkim i soczystym miąższu, który znany jest nie tylko ze swojego wyjątkowego smaku, ale także za zdrowotne korzyści, które oferuje. W tym artykule odkryjemy, dlaczego ananas jest uważany za zdrowy owoc, który warto włączyć do swojej diety.
Ananas to skarbnica cennych składników odżywczych, które wpływają korzystnie na zdrowie. Oto niektóre z nich:
- Witamina C: Ananas jest doskonałym źródłem witaminy C, która jest ważna dla wsparcia układu odpornościowego, gojenia się ran, produkcji kolagenu i ochrony przed działaniem wolnych rodników.
- Bromelaina: To enzym występujący w ananasie, który może pomóc w trawieniu białek, a także ma właściwości przeciwzapalne. Bromelaina jest stosowana w suplementach diety jako wsparcie układu pokarmowego.
- Błonnik: Ananas dostarcza błonnika, który wspomaga zdrowe trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
- Mangan: Ten pierwiastek śladowy jest niezbędny dla wielu procesów metabolicznych w organizmie, w tym produkcji energii i rozwoju tkanki łącznej.
- Witamina B6: Ananas dostarcza witaminy B6, która wpływa na zdrową pracę mózgu, układu nerwowego i produkcję hormonów.
Sałatka z ananasem składniki
- słoiczek selera konserwowego
- puszka kukurydzy
- 150g szynki
- 150g sera żółtego
- 3 jajka
- 6 plastrów ananasa z puszki
- dowolne kiełki do dekoracji
Sałatka z ananasem składniki na sos majonezowy
- 4 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Sałatka z ananasem przepis
Ja zaczynam przygotowania sałatki od zrobienia sosu. Musimy dać mu chwilę, aby wszystkie składniki sosu się przegryzły. Czosnek przeciskamy przez praskę, albo bardzo drobno kroimy i rozcieramy na desce z odrobiną soli. Przekładamy czosnek do miseczki i dodajemy majonez oraz jogurt naturalny. Starajcie się wybrać gęsty jogurt, aby sos nie spłynął Wam od razu na dno miseczki z sałatką. Sos doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu.
Seler konserwowy odsączamy na sitku. Dajemy mu chwilę, aby większość zalewy obciekła. Następnie przekładamy go na dno miski. Następnie smarujemy go 2 łyżkami przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym.
Szynkę kroimy w kostkę. Najlepiej jak będziecie mieli szynkę w kawałku, ale jeśli macie tylko w plasterkach to też nie będzie źle. Szynkę układamy na warstwie selera z sosem.
Kukurydzę odsączamy z zalewy i taką odsączoną kukurydzę wysypujemy na warstwę z szynką. Tą warstwę też smarujemy odrobiną sosu czosnkowego. Ser żółty ścieramy na tarce na grubych oczkach i posypujemy nim kukurydzę.
Znowu odrobina sosu i teraz kolej na pokrojony w kostkę ananas. Ja używam ananasa z puszki, po pokrojeniu przekładam go na chwilę na sitko. Ananas z puszki ma tą zaletę, że jest słodki, bo jest w słodkiej zalewie, dzięki temu sałatka będzie miała delikatnie słodki smak.
Na ananasa układamy pokrojone w drobną kostkę jajka. Jeśli zależy Wam na czasie możecie jajka również zetrzeć na tarce.
Jajka również smarujemy pozostałą częścią sosu i na koniec dekorujemy sałatkę. Ja do dekoracji wykorzystuję kiełki. Sałatka wygląda wtedy bardzo efektownie i bardzo zdrowo.
Smacznego!