Domowy bigos

Domowy bigos

Pyszny, bardzo smaczny i przede wszystkim szybki w przygotowaniu bigos z kapusty kiszonej z dodatkiem łopatki wieprzowej, kiełbasy i suszonych grzybów. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom będzie on niezwykle aromatyczny i zapach rozniesie się po całym domu.

W przeciwieństwie to wielu innych przepisów, tej wersji bigosu nie musicie zbyt długo gotować. Jednak pamiętajcie im częściej będziecie go podgrzewać tym będzie bardziej smaczny :)

Domowy bigos idealnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako dodatek do innego dania.

Domowy bigos – składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg kapusty kiszone
  • 20g grzybów suszonych
  • 250g kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 jabłko
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 -3 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 500ml wody

Domowy bigos – przepis

Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso i smażmy.

Dodajemy do mięsa 250 ml wody, doprawiamy solą, pieprzem i po zagotowaniu dodajemy podzielone na mniejsze kawałki grzyby. Gotujemy całość przez ok. 50 minut.

Następnie dodajemy powidła, kminek, majeranek, pokrojone w drobną kostkę jabłko i całość dusimy przez ok. 15 minut.

Dodajemy kapustę kiszoną i gotujemy przez ok. 25 minut. Kiełbasę drobno kroimy i dodajemy do bigosu. Gotujemy przez kolejne 25 minut aż kapusta będzie miękka.

 

Pamiętajcie bigos najlepiej będzie smakować po kilku dniach. Im więcej razy będziecie go gotować tym będzie znacznie smaczniejszy :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.