Szybka zupa pomidorowa to pachnąca przyprawami, słodyczą pomidorów i warzywami zupa, która idealnie będzie nadawać się na pierwsze danie. Przygotowanie tej zupy jest bardzo szybkie. Zupa jest lekka, bo przygotowana na kurczaku i warzywach.
Zupę pomidorową możecie podać zarówno z makaronem, ryżem, albo na przykład lanymi kluseczkami. Nie dodaję do niej śmietany, aby jeszcze bardziej był wyczuwalny smak pomidorów i przypraw.
Składniki na 4 porcje
- 3 skrzydełka
- 3 pałki z kurczaka
- 2 pietruszki
- 3 marchewki
- 1/3 korzenia selera
- 300 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- odrobina soli
- odrobina pieprzu
- 1 łyżeczka bazylii
- 4 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- dowolny makaron
Szybka zupa pomidorowa – przepis
Kluczem tej zupy jest bulion, który musi być aromatyczny i pachnący warzywami oraz przyprawami. Do garnka wlewamy ok. 2 litrów wody, dodajemy kurczaka i gotujemy około 30 minut. W tym czasie dodajemy do bulionu ziele angielskie, liście laurowe, odrobiną soli i pieprzu. Po 30 minutach dodajemy obrane warzywa i gotujemy je przez kolejne 40 minut.
Obejrzyj nasze filmy:
Kolejnym krokiem jest dodanie passaty oraz koncentratu pomidorowego. Dodajemy oregano i bazylię. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Na talerze wykładamy ugotowany makaron i wlewamy zupę. Ja często podaję ją jeszcze z pokrojoną w plasterki marchewką z wywaru oraz odrobiną mięsa.
Smacznego!