Szybka zupa pomidorowa to pachnąca przyprawami, słodyczą pomidorów i warzywami zupa, która idealnie będzie nadawać się na pierwsze danie. Przygotowanie tej zupy jest bardzo szybkie. Zupa jest lekka, bo przygotowana na kurczaku i warzywach.

Zupę pomidorową możecie podać zarówno z makaronem, ryżem, albo na przykład lanymi kluseczkami. Nie dodaję do niej śmietany, aby jeszcze bardziej był wyczuwalny smak pomidorów i przypraw.

Składniki na 4 porcje

  • 3 skrzydełka
  • 3 pałki z kurczaka
  • 2 pietruszki
  • 3 marchewki
  • 1/3 korzenia selera
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • odrobina soli
  • odrobina pieprzu
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • dowolny makaron

Szybka zupa pomidorowa – przepis

Kluczem tej zupy jest bulion, który musi być aromatyczny i pachnący warzywami oraz przyprawami. Do garnka wlewamy ok. 2 litrów wody, dodajemy kurczaka i gotujemy około 30 minut. W tym czasie dodajemy do bulionu ziele angielskie, liście laurowe, odrobiną soli i pieprzu. Po 30 minutach dodajemy obrane warzywa i gotujemy je przez kolejne 40 minut.

Kolejnym krokiem jest dodanie passaty oraz koncentratu pomidorowego. Dodajemy oregano i bazylię. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

Na talerze wykładamy ugotowany makaron i wlewamy zupę. Ja często podaję ją jeszcze z pokrojoną w plasterki marchewką z wywaru oraz odrobiną mięsa.

Szybka zupa pomidorowa
Szybka zupa pomidorowa

Smacznego!