Ryż na mleku to przepis na pyszne, zdrowe śniadanie. Ryż możemy podać z sokiem malinowym, sezonowymi owocami, albo cynamonem. Ryż z tego przepisu wychodzi miękki, delikatny i bardzo mleczny. W zależności od tego, jaką lubicie konsystencję, możecie dodać więcej lub mniej mleka.
Tak przygotowany ryż, to również fajna propozycja dla dzieci, z całą pewnością im posmakuje i dzięki temu zjedzą coś zdrowego.
Poniżej znajdziecie przepis, dokładny sposób wykonania oraz listę potrzebnych składników.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 100g ryżu
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Dodatkowo
- owoce sezonowe
- sok malinowy
Jeśli nie macie esencji waniliowej, możecie zastąpić ją łyżeczką cukru waniliowego. Do tego dania polecam Wam ryż do risotto, ma on po ugotowaniu lepką konsystencję, będzie nadawał się idealnie.
Ryż na mleku – prosty przepis
Do rondelka wrzucamy ryż i wlewamy mleko. Zagotowujemy i następnie na niewielkim ogniu gotujemy ryż przez około 16-18 minut. Spójrzcie na przepis na opakowaniu, bowiem każdy ryż ma inny czas gotowania. Jeśli w trakcie gotowania ryż wchłonie całe mleko, to możemy go odrobinę dolać. Wszystko też zależy od konsystencji, jaką chcecie uzyskać. Ja wolę bardziej zbitą.
Po ugotowaniu do ryżu dodajemy odrobinę esencji waniliowej, masło i miód. Całość mieszamy do czasu aż miód i masło się rozpuszczą.
Ryż przekładamy do miseczki i podajemy wraz z sokiem malinowym, odrobiną cynamonu, albo to co lubię najbardziej sezonowymi owocami.
Smacznego!