Risotto z suszonymi grzybami i kurczakiem to klasyczna włoska potrawa. Podczas przygotowania której powinniśmy kierować się kilkoma podstawowymi zasadami.
Po pierwsze: kluczem tej potrawy jest ryż. Wybierzmy dobrej jakości ryż do risotto, na przykład Arborio albo Carnaroli.
Po drugie bulion: przygotujmy delikatny w smaku bulion i pilnujmy, aby podczas gotowania był cały czas ciepły. To właśnie dzięki temu nasze risotto nie straci temperatury podczas dolewania go na patelnię.
Obejrzyj nasze filmy:
Po trzecie: danie smakuje wyjątkowo zaraz po przygotowaniu, później będzie sklejone i niesmaczne.
Składniki
- 200g ryżu Carnaroli
- 600 ml bulionu
- 100g suszonych grzybów – ja użyłem podgrzybków
- odrobina świeżego rozmarynu
- 1 łyżka masła
- niewielka cebula
- 150g filetu z kurczaka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 100 ml dobrego wytrawnego, białego wina na przykład Wild Olive Chardonnay
Ważne jest wybranie dobrego jakościowo wina – tym razem zdecydowałem się na białe, wytrawne, organiczne wino Wild Olive Chardonnay. Wino to dojrzewa w baryłkach z dębu francuskiego, ma idealnie zrównoważoną kwasowatość i w smaku wyczuwalne nuty owoców tropikalnych. Świetnie zrównoważą wyrazisty smak grzybów.
Wino nie jest drogie – możecie kupić je już w cenie ok. 50 PLN. Polecam nie tylko do gotowania :) Zerknijcie do sklepu Zielone Butelki, tam znalazłem je w najniższej cenie.
Risotto z suszonymi grzybami i kurczakiem – jak przygotować
Zaczynamy od namoczenia grzybów. Możecie to zrobić wieczorem, dzień przed gotowaniem, ale wystarczy zalać grzyby gorącą wodą na ok. 30 minut przed przygotowywaniem risotto. Nie dawajcie zbyt dużo wody, woda nie może wypłukać całego aromatu grzybów. Następnie kroimy je w paseczki, alby większą kostkę.
Na patelnię dodajemy masło i następnie szklimy na nim cebulę. Jak będzie już szklista, dodajemy grzyby. Smażymy wszystko ok. 1 minuty i dodajemy pokrojony w kostkę filet z kurczaka. Smażymy go ok. 2 minut i dodajemy ryż.
Ryż smażymy ok. 2 minut, powinien w tym czasie wchłonąć całe masło i zawarty w nim smak i aromat. Ryż podlewamy winem i smażymy wszystko około 2-3 minut, aż odparuje alkohol, a pozostanie sam smak wina. Dodajemy kilka listków rozmarynu.
Stopniowo podlewamy ryż bulionem i na średnim ogniu dusimy, do czasu aż przestanie wchłaniać płyn. To właśnie z tego powodu nie wlewamy od razu całego bulionu, nie wiemy ile ryż go wchłonie. Risotto dusimy około 18-20 minut. Nie możemy zapominać, aby co jakiś czas mieszać nasze danie.
Jak ryż będzie już prawie miękki, dodajemy gałązkę rozmarynu. Mieszamy.
Risotto wykładamy na talerz i dekorujemy gałązką rozmarynu.
Zobacz jak przygotować risotto na filmie:
Smacznego!