Bułki z chrupiącą skórką to kolejna z propozycji na pyszne domowe wypieki idealne na śniadanie. Oprócz wyrazistego, delikatnego smaku w środku, bułki te wyróżniają się chrupiącą skórką.
Takie bułeczki upieczone rano, świetnie nadają się do domowego dżemu. Jeśli lubicie, możecie upiec więcej i zamrozić zaraz po upieczeniu.
Składniki (ok. 7 bułek)
- 400g mąki pszennej
- 5g drożdży (suchych)
- 250 ml mleka
- 50 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
Dodatkowo
- 100g mąki ryżowej
- 3g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 120 ml wody
Bułki z chrupiącą skórką – jak przygotować
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Na początek do miski przesiewamy mąkę z drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Powinno ono być dość elastyczne. Bardzo ważne, aby mleko było w temperaturze pokojowej.
Obejrzyj nasze filmy:
Ciasto wkładamy do miski oprószonej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po wyrastaniu ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiamy, urywamy kawałek i formujemy bułeczki.
Układamy na blasze do pieczenia, pamiętając aby zachować odstępu. Bułeczki powinny rosnąć około 20 minut.
W tym czasie z dodatkowych składników przygotowujemy pastę, którą smarujemy wyrośnięte bułeczki. Zostawiamy jeszcze na około 10 minut.
Bułeczki pieczemy przez 35 minut w temperaturze 190 st. C (góra- dół). Bułki powinny mieć złoty, rumiany kolor.
Smacznego!