Bułki z chrupiącą skórką
Pieczywo

Bułki z chrupiącą skórką

Bułki z chrupiącą skórką to kolejna z propozycji na pyszne domowe wypieki idealne na śniadanie. Oprócz wyrazistego, delikatnego smaku w środku, bułki te wyróżniają się chrupiącą skórką.

Takie bułeczki upieczone rano, świetnie nadają się do domowego dżemu. Jeśli lubicie, możecie upiec więcej i zamrozić zaraz po upieczeniu.

Składniki (ok. 7 bułek)

  • 400g mąki pszennej
  • 5g drożdży (suchych)
  • 250 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy

Dodatkowo

  • 100g mąki ryżowej
  • 3g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 120 ml wody

Bułki z chrupiącą skórką – jak przygotować

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Na początek do miski przesiewamy mąkę z drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Powinno ono być dość elastyczne. Bardzo ważne, aby mleko było w temperaturze pokojowej.

Ciasto wkładamy do miski oprószonej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po wyrastaniu ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiamy, urywamy kawałek i formujemy bułeczki.

Układamy na blasze do pieczenia, pamiętając aby zachować odstępu. Bułeczki powinny rosnąć około 20 minut.

W tym czasie z dodatkowych składników przygotowujemy pastę, którą smarujemy wyrośnięte bułeczki. Zostawiamy jeszcze na około 10 minut.

Bułeczki pieczemy przez 35 minut w temperaturze 190 st. C (góra- dół). Bułki powinny mieć złoty, rumiany kolor.

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze