Tortilla z jajecznicą i warzywami to bardzo szybkie i bardzo nieoczywiste śniadanie, trochę w stylu meksykańskim. Przygotowując to śniadanie nie musicie się zastanawiać na co macie ochotę, po prostu wybierzcie 3 ulubione składniki u zamieście je w tortilli.

Od razu uprzedzam, że jest to bardzo sycące śniadanie, więc dla „normalnej” osoby dorosłej jedna tortilla wystarczy. Oczywiście dodatki wykorzystajcie takie jakie lubicie najbardziej.

Składniki

  • 3 tortille
  • kawałek żółtej papryki
  • pomidor
  • sałata lodowa
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 3 plastry szynki
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 1 łyżka masła
Tortilla z jajecznicą i warzywami
Składniki – Tortilla z jajecznicą i warzywami

Ja wykorzystuje wyżej wspomniane składniki, ale Wy użyjcie Waszych ulubionych, mogą to być oliwki, ogórek zielony, szynka parmeńska.

Tortilla z jajecznicą i warzywami – jak przygotować

Zaczynamy od wbicia do miseczki jajek, dodania szczypty soli, pieprzu i roztrzepaniu ich widelcem. Następnie smażymy jajecznicę na maśle. Do tego dania koniecznie jajecznica musi być mocno ścięta.

Następnie na desce kładziemy placek tortilli i robimy jedno nacięcie od środka w dół. Następnie na 3 „trójkątach” układamy ulubione dodatki. Ja na jednym kładę jajecznicę, na drugim sałatę lodową i pomidora, a na trzecim szynkę i odrobinę żółtego sera. Tortillę składamy, zaczynając od trójkąta bez dodatków. Schemat składania znajdziecie na załączonym wideo.

Jak przygotować tortillę – wideo:

 

Tortilla z jajecznicą i warzywami

Złożoną tortille kładziemy na suchej, rozgrzanej patelni i podpiekamy z obu stron, aż delikatnie się zarumieni i stanie się chrupiąca. Możemy ją podać, chociażby z domowym ketchupem.

IMG 5908
Tortilla z jajecznicą i warzywami

Smacznego!