Tortilla z jajecznicą i warzywami to bardzo szybkie i bardzo nieoczywiste śniadanie, trochę w stylu meksykańskim. Przygotowując to śniadanie nie musicie się zastanawiać na co macie ochotę, po prostu wybierzcie 3 ulubione składniki u zamieście je w tortilli.
Od razu uprzedzam, że jest to bardzo sycące śniadanie, więc dla „normalnej” osoby dorosłej jedna tortilla wystarczy. Oczywiście dodatki wykorzystajcie takie jakie lubicie najbardziej.
Składniki
- 3 tortille
- kawałek żółtej papryki
- pomidor
- sałata lodowa
- 3 jajka
- sól
- pieprz
- 3 plastry szynki
- 100 g tartego żółtego sera
- 1 łyżka masła
Ja wykorzystuje wyżej wspomniane składniki, ale Wy użyjcie Waszych ulubionych, mogą to być oliwki, ogórek zielony, szynka parmeńska.
Tortilla z jajecznicą i warzywami – jak przygotować
Zaczynamy od wbicia do miseczki jajek, dodania szczypty soli, pieprzu i roztrzepaniu ich widelcem. Następnie smażymy jajecznicę na maśle. Do tego dania koniecznie jajecznica musi być mocno ścięta.
Następnie na desce kładziemy placek tortilli i robimy jedno nacięcie od środka w dół. Następnie na 3 „trójkątach” układamy ulubione dodatki. Ja na jednym kładę jajecznicę, na drugim sałatę lodową i pomidora, a na trzecim szynkę i odrobinę żółtego sera. Tortillę składamy, zaczynając od trójkąta bez dodatków. Schemat składania znajdziecie na załączonym wideo.
Jak przygotować tortillę – wideo:
Złożoną tortille kładziemy na suchej, rozgrzanej patelni i podpiekamy z obu stron, aż delikatnie się zarumieni i stanie się chrupiąca. Możemy ją podać, chociażby z domowym ketchupem.
Smacznego!