
Tarta gruszkowa na kruchym spodzie
Tarta gruszkowa na kruchym spodzie to jeden z moich ulubionych deserów na kruchym cieście. Tarta jest aromatyczna dzięki odrobinie cynamonu, którym są posypane gruszki. Kruche ciasto, delikatnie nasiąknięte sokiem z gruszek jest wyśmienite.
Wbrew pozorom przygotowanie tej tarty nie jest skomplikowane, a tą chwilę warto poświęcić, bo otrzymacie super deser. Nie ukrywając trzeba przyznać, że znika w kilka chwil.
Składniki na ciasto
- 225g mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru pudru
- 150g masła
- jajko
Dodatkowo
- 4-5 gruszek
- cynamon
- jajko
- szczypta mąki
Tarta gruszkowa na kruchym spodzie – przepis
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, cukier puder, masło i jajka. Przy pomocy dłoni wyrabiamy ciasto. Powinno być dość elastyczne. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na mniej więcej 40-45 minut.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy. Ciastem wykładamy formę do pieczenia, tak aby ciasto wystawało poza brzegi formy.
Z gruszki wycinamy gniazdo nasienne i kroimy je w plasterki. Gruszki kładziemy na ciasto. Posypujemy odrobiną mąki, ma ona za zadanie wchłonąć nadmiar soku. Posypujemy również cynamonem. Brzegi ciasta zwijamy do środka. Nie muszą być równo i symetrycznie zwinięte.
Tartę smarujemy z wierzchu roztrzepanym białkiem.
Ciasto pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 st. C (góra-dół). Po upieczeniu pozostawiamy je na 5 minut w uchylonym piekarniku, a następnie studzimy. Ciasto możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Zapraszamy do obejrzenia wideo poradnika:

Smacznego!