Zapiekane gruszki z cynamonem
Desery

Zapiekane gruszki z cynamonem

Zapiekane gruszki z cynamonem to szybki przepis na domowy i zdrowy deser owocowy. To jest tak na prawdę propozycja podania tego dania, bo nie ma tutaj nic skomplikowanego.

Przygotowując to danie, możecie być pewni, że po Waszym domu będzie unosił się ten cudowny zapach cynamonu i pieczonych owoców.

Składniki

  • 4 gruszki
  • 1 cytryna
  • odrobina cynamonu
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • sok z 1/2 cytryny

Do tego przepisu potrzebujecie płynnego miodu, więc jeśli Wasz miód się skrystalizował to należy słoik przez chwilę podgrzać w rondelku z ciepłą wodą.

Zapiekane gruszki z cynamonem – jak przygotować

Gruszki kroimy w grube plastry, ale tak aby nie zostawić w nich gniazda nasiennego. Następnie układamy je w blaszce do zapiekania. Gruszki skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny, tak aby delikatnie przełamać smak słodkiego miodu. Następnie posypujemy cukrem waniliowym, polewamy odrobiną miodu i posypujemy cynamonem. Do blaszki wkładamy też pokrojoną cytrynę i laski wanilii, aby wydobyć cały aromat.

Gruszki pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 st. C.

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze