Gruszki w zalewie octowej to kolejne przetwory jakie postanowiłem przygotować na zimę. Niestety mamy dziwne wrażenie, że znikną ze spiżarni zanim się zima zacznie.
Gruszki przygotowałem w dwóch wersjach – z dodatkiem cynamonu i wanilii oraz klasyczne w occie. Osobiście wolę słabszą zalewę więc użyłem proporcji 1:3.
Sprawdź przepis na: Domowy dżem wiśniowy
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 750 ml octu
- 2200 ml wody
- 2 szklanki cukru
- 4 kg gruszek
- cynamon
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
Sprawdź przepis: Dżem z brzoskwiń
Gruszki w zalewie octowej – przepis
- Ocet mieszam z wodą i cukrem. Zagotowujemy.
- Połowę zalewy odlewamy do drugiego garnka i mieszamy z cynamonem i esencją waniliową.
- Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w mniejsze kawałki. Dzielimy na połowę i wkładamy do zalewy. Gotujemy przez 15 minut, następnie przekładamy do słoików, zalewamy zalewą i zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy.
Pasteryzowanie słoików
Do garnka wkładamy na dno ściereczkę, ustawiamy słoiki, zalewamy wodą (mniej więcej do 3/4 wysokości słoika). Od momentu zagotowania się wody, gotujemy je przez 10 minut. Następnie ustawiamy do górny dnem na ściereczce.

Smacznego!