Gruszki w zalewie octowej to kolejne przetwory jakie postanowiłem przygotować na zimę. Niestety mamy dziwne wrażenie, że znikną ze spiżarni zanim się zima zacznie.

Gruszki przygotowałem w dwóch wersjach – z dodatkiem cynamonu i wanilii oraz klasyczne w occie. Osobiście wolę słabszą zalewę więc użyłem proporcji 1:3.

Sprawdź przepis na: Domowy dżem wiśniowy

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 750 ml octu
  • 2200 ml wody
  • 2 szklanki cukru
  • 4 kg gruszek
  • cynamon
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej

Sprawdź przepis: Dżem z brzoskwiń

Gruszki w zalewie octowej – przepis

  1. Ocet mieszam z wodą i cukrem. Zagotowujemy.
  2. Połowę zalewy odlewamy do drugiego garnka i mieszamy z cynamonem i esencją waniliową.
  3. Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w mniejsze kawałki. Dzielimy na połowę i wkładamy do zalewy. Gotujemy przez 15 minut, następnie przekładamy do słoików, zalewamy zalewą i zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy.

Pasteryzowanie słoików

Do garnka wkładamy na dno ściereczkę, ustawiamy słoiki, zalewamy wodą (mniej więcej do 3/4 wysokości słoika). Od momentu zagotowania się wody, gotujemy je przez 10 minut. Następnie ustawiamy do górny dnem na ściereczce.

Gruszki w zalewie octowej
Gruszki w zalewie octowej

Smacznego!