Coraz większym zainteresowaniem cieszą się dżemy czy kompoty z owoców, ponieważ pozwalają na cieszenie się ulubionymi owocami i warzywami w środku zimy. Wiadomo, że oczekiwania bywają przeróżne, dlatego warto zastanowić się nad możliwością, jaką dają właśnie gruszki w occie. Ich specyficzny smak sprawia, że chcemy się nim cieszyć cały rok.

Doskonałym rozwiązaniem jest więc wykorzystanie przepisu, który nie wymaga dużego nakładu czasu, jednocześnie zapewnia pyszny smak. Bardzo duże znaczenie ma jednak to, by wybierać owoce, które będą zdrowe, pozbawione elementów zgniłych.

Warto zadbać o odpowiednią jakość owoców i warzyw, z których robimy przetwory, gdyż to właśnie od tego będzie zależał smak. Gruszki mają cudowny smak, dlatego jeśli ktoś chciałby je mieć przez cały rok, może już dziś zebrać niezbędne produkty, a następnie zamknąć w słoiku i wykorzystać w dowolnym momencie.

Obejrzyj nasze filmy:

Na moim blogu kulinarnym znajdziesz także przepisy na inne przetwory, które powinny znaleźć się w naszej spiżarni na zimę. Pyszna aromatyczna kapusta kiszona w słoikach, a także o dość oryginalnym smaku dżem pomarańczowy.

Gruszki marynowane składniki

  • ocet – 500 ml
  • gruszka – 3kg
  • cukier – 1kg
  • cynamon – pół łyżeczki
  • woda – 2 szklanki po 220 ml
  • goździki – około 20 sztuk

Gruszki w occie przepis

Bardzo duże znaczenie ma sam proces wyszukania owoców, które będą wolne od wszelkich chorób i zmian, gdyż mogą one wpływać na smak. Owoce należy dokładnie umyć. Przygotować pozostałe składniki tak, by były pod ręką. 

Gruszki należy dokładnie obrać, a następnie pokroić w ćwiartki. Bardzo ważnym elementem obierania jest to, by wydrążyć z nich gniazda nasienne. 

Kolejnym krokiem będzie zalanie cukru octem, ale także dodanie wody, cynamonu i goździków. Całość trzeba zagotować, pilnując, by nic się nie przypaliło. 

Tak przygotowaną zalewę należy pozostawić do ostudzenia, a następnie zalać wcześniej ułożone w garnki gruszki. To bardzo ważne, by zalewa była ostudzona, gdyż w przeciwnym razie wpłynie to negatywnie na wygląd, jak i sam smak owoców.  

Tak zalane gruszki pozostawiamy na cały dzień, a już następnego dnia należy zlać sok, który następnie należy zagotować. Tutaj także należy pilnować, by się nie przypalił. 

Gruszki układamy w słoikach, a następnie zalewamy ostudzonym syropem. Słoiki należy zakręcić, a następnie pasteryzować przez około pół godziny. 

Gruszki marynowane – dlaczego warto je przygotować

Obecnie można właściwie na każdym kroku znaleźć przeróżne przepisy, jednak nie wszystkie będą miały krótki skład. To bardzo ważne, gdyż wiele z nich sugeruje dodawanie przeróżnego rodzaju przetworzonych dodatków konserwujących.

Gruszki w occie to wspaniałe rozwiązanie na imprezę, jako dodatek do wielu dań czy ciast. Dlatego jeśli ktoś je lubi, to z pewnością gruszki marynowane z octem i cukrem sprawdzą się idealnie. Obecnie przetwory z gruszek to jeden z hitów, stąd też samodzielnie warto wziąć to pod uwagę, a następnie przystąpić do działania.

Coraz większą uwagę przykłada się nie tylko do tego, by regularnie spożywać warzywa i owoce, ale także do tego, by mieć do nich dostęp, gdy jest chłodniej. To właśnie wtedy nasza odporność spada, a co za tym idzie, jesteśmy bardziej podatni na zachorowania. Oznacza to, że doskonałym sposobem będzie zapewnienie sobie przetworów z owoców, a nawet warzyw, z których można będzie korzystać jesienią, zimą, a nawet wiosną. 

Gruszki w occie
Gruszki w occie