W ostatnim czasie wszelkiego rodzaju przetwory cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem. Chcemy mieć dostęp do ulubionych smaków właściwie przez cały rok, dlatego szukamy sposobu na to, by nawet w środku zimy poczuć smak cudownej kapusty.
Doskonałym rozwiązaniem będzie więc kapusta kiszona w słoikach, ponieważ nie tylko jest łatwa do wykonania, nie sprawi trudności nawet początkującej osobie, ale przede wszystkim charakteryzuje się cudownym smakiem.
Wiadomo, że ludzie szukają bardzo prostych przepisów, ponieważ obawiają się swoich zdolności kulinarnych, poza ty bardzo często dysponują bardzo małą ilością czasu, dlatego chcą szybko coś przygotować i mieć spokój.
Obejrzyj nasze filmy:
W jaki sposób zabrać się za przygotowanie takiego specyfiku? Ile czasu będzie nam potrzebne? I oczywiście najważniejsze, jakie produkty należy sobie przygotować?
Kapusta kiszona w słoikach składniki
- główka kapusty białej (około 2 kg)
- sól kuchenna niejodowana około 40g
- słoiki- w zależności od ich pojemności lub kamionkowy garnek około 2-3 litrowy
Kapusta kiszona w słoikach – o czym należy pamiętać?
Warto zwrócić uwagę na to, by wybierać kapustę, która będzie zdrowa. Oznacza to, że powinna posiadać twarde i zwarte liście, ponieważ świadczy to o jej soczystości. Oczywiście kapusta musi być zdrowa. W przepisie znajduje się kapusta biała, jednak z powodzeniem można wykorzystać również pekińską, jeśli ktoś ją uwielbia.
Kapusta kiszona przepis
Pierwszym i najważniejszym krokiem jest oczywiście umycie i oczyszczenie kapusty. Ponieważ dzięki temu mamy pewność, że będzie ona wolna od wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń, czy żyjątek.
Krojenie kapusty- to kolejny krok. Na początku warto sobie pokroić kapustę w ćwiartki, a następnie poszatkować na maksymalnie cienkie paski. Tutaj można użyć zarówno noża, jak i specjalistycznej szatkownicy, w zależności od tego, co w domu mamy i z czego korzystamy najchętniej.
Tak przygotowaną kapustę przekładamy do bardzo dużej miski, a następnie posypujemy solą. Wszystko należy dokładnie wymieszać, ponieważ tylko dzięki temu kapusta puści sok.
Całość odstawiamy na około pół godziny.
Kapustę należy wkładać do słoików warstwami, po każdej warstwie należy ją ubić. Doskonale sprawdza się tutaj między innymi drewniana łyżka, ponieważ nie zakłóca całego procesu kiszenia.
Przy sprawnym ubijaniu powinno usunąć się wszelkie pęcherzyki powietrza w słoiku. W efekcie można będzie spodziewać się, że znacznie szybciej puści sok. Kapusta kiszona w ten sposób musi być porządnie dociśnięta, dobrym tego objawem jest pojawienie się piany. Nie warto się nią przejmować, nie ma również konieczności, by ją odlewać.
Należy zakręcić mocno słoiki, a następnie odstawić na około tydzień.
Kapusta w słoikach- podsumowanie
Kapusta kiszona przepis jest na tyle łatwy, że właściwie każdy bez większego przygotowania będzie mógł ją zrobić. Oczywiście na początku wiele osób zastanawia się nad tym, kapusta kiszona ile soli, jednak w powyższym przepisie jest wszystko podane. Dlatego jeśli ktoś chciałby w krótkim czasie wejść w posiadanie kiszonej kapusty, to w ten właśnie sposób będzie mógł to uczynić. Kapusta w słoikach to prawdziwy hit, dlatego można już dziś poczynić przygotowania do niej. Ma to szczególnie duże znaczenie, gdyż jednak domowa kapusta kiszona ma zupełnie inny smak, niż ta ze sklepu.
