
Dżem z brzoskwiń
Czasem warto zadać sobie pytanie czy warto robić domowe przetwory w tym na przykład dżem z brzoskwiń? Nie ma chyba jednej dobrej odpowiedzi – są plusy i minusy.
Przede wszystkim na przygotowanie dżemów potrzebujemy trochę czasu i wytrwałości. Oczywiście ten proces można odrobinę przyśpieszyć i tak też będzie w tym wypadku. Z drugiej jednak strony domowe przetwory robimy zazwyczaj z owoców, o których pochodzeniu wiemy.
Jednak, jeśli dżemy gości u Was niezbyt często to raczej wybierzcie się do sklepu po słoiczek dobrego dżemu zrobionego ze 100% owoców.
Tak czy tak poniżej znajdziecie przepis na dżem z brzoskwiń.
Składniki
- 1 kg brzoskwiń (zważony już po usunięciu pestek)
- 300g cukru
- 1 „dżem-fix” (3:1)
- słoiczki
Dżem z brzoskwiń – przepis
Aby przyśpieszyć proces tworzenia dżemów wykorzystamy dżem-fix do proporcji 3:1. Znaczy to, że na 3 porcje owoców przypada jedna porcja cukru. Nie bójcie się wykorzystania dżem-fixu znacząco przyśpiesza on proces robienia dżemu ale również znacznie lepiej zakonserwuje dżemy. Zazwyczaj zawiera naturalne składniki.
Zaczynamy…
- Brzoskwinie myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kosteczkę.
- Owoce wkładamy do garnka zasypujemy cukrem i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30-40 minut.
- Dodajemy dżem-fix i gotujemy jeszcze wszystko ok. 5 minut.
- Dżem przekładamy do słoiczków, zamykamy i ustawiamy na ok. 8 minut do góry dnem.
Smacznego!
Robiłam taki i jest bardzo smaczny. Sprawdza się do ciast i naleśników.