Łosoś po szanghajski to propozycja podania niezwykle aromatycznego, orientalnie przygotowanego łososia. Zapewne, każdy wie że zaleca się jeść rybę minimum 2-3 razy w tygodniu, bo ma ona dużo składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Łosoś mimo tego, że jest uważany za rybę dość tłustą, to zawiera ogromną ilość kwasów tłuszczowych omega-3. Więc warto go jeść w dużych ilościach. Przygotuje tym razem łososia w trochę inny sposób, bardziej orientalny.
Szybki przepis na: Polędwica z dorsza w sosie szpinakowym
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 1 duża, albo 2 małe cukinie
- 2 filety z łososia
- plasterki cytryny
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Składniki na marynatę
- 2 cm imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego
- szczypta białego pieprzu
Przepis na: Penne z kurczakiem, cukinią i suszonymi pomidorami [PRZEPIS]
Dodatkowo
- ziarna sezamu
Możecie wykorzystać dowolne ziarna sezamu – białe, czarne, albo mieszankę.
Łosoś po szanghajski [PRZEPIS]
Czosnek obieramy i rozcieramy w moździerzu, możecie również przecisnąć go przez praskę. Dodajemy do niego pozostałe składniki, w tym starty na tarce imbir. Całość mieszamy i smarujemy tak przygotowaną marynatą smarujemy łososia i po zamarynowaniu go, zostawiamy go na około 20 minut.
W tym czasie cukinię dokładnie myjemy i kroimy w paseczki. Cukinię układamy na blaszce do pieczenia, skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy i wstawiamy na około 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po 5 minut, na cukinii układamy łososia, posypujemy sezamem. Zwiększamy temperaturę i pieczemy w 200 st. C. przez 13-15 minut.
Łososia podajemy z plasterkiem świeżo ukrojonej cytryny.

Smacznego!