Łosoś po szanghajski
Ryby

Łosoś po szanghajski

Facebook

Łosoś po szanghajski to propozycja podania niezwykle aromatycznego, orientalnie przygotowanego łososia. Zapewne, każdy wie że zaleca się jeść rybę minimum 2-3 razy w tygodniu, bo ma ona dużo składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Łosoś mimo tego, że jest uważany za rybę dość tłustą, to zawiera ogromną ilość kwasów tłuszczowych omega-3. Więc warto go jeść w dużych ilościach. Przygotuje tym razem łososia w trochę inny sposób, bardziej orientalny.

Szybki przepis na: Polędwica z dorsza w sosie szpinakowym

Składniki

  • 1 duża, albo 2 małe cukinie
  • 2 filety z łososia
  • plasterki cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Składniki na marynatę

  • 2 cm imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • szczypta białego pieprzu

Przepis na: Penne z kurczakiem, cukinią i suszonymi pomidorami [PRZEPIS]

Dodatkowo

  • ziarna sezamu

Możecie wykorzystać dowolne ziarna sezamu – białe, czarne, albo mieszankę.

Łosoś po szanghajski [PRZEPIS]

Czosnek obieramy i rozcieramy w moździerzu, możecie również przecisnąć go przez praskę. Dodajemy do niego pozostałe składniki, w tym starty na tarce imbir. Całość mieszamy i smarujemy tak przygotowaną marynatą smarujemy łososia i po zamarynowaniu go, zostawiamy go na około 20 minut.

W tym czasie cukinię dokładnie myjemy i kroimy w paseczki. Cukinię układamy na blaszce do pieczenia, skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy i wstawiamy na około 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po 5 minut, na cukinii układamy łososia, posypujemy sezamem. Zwiększamy temperaturę i pieczemy w 200 st. C. przez 13-15 minut.

Łososia podajemy z plasterkiem świeżo ukrojonej cytryny.

Łosoś po szanghajski
Łosoś po szanghajski

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.