Bagietka z pesto oraz kiszonymi burakami to pomysł na pyszne drugie śniadanie. Danie to jest bogate w witaminy i składniki odżywcze, niskokaloryczne więc idealne dla osób będących na diecie. Nie muszę Wam chyba mówić, że kiszone buraczki dzięki swoim właściwością wspomagają odporność, więc są idealne w okresie przeziębień.
Dlaczego jeść kiszonki: Kiszonki – samo zdrowie
Składniki
- świeża bagietka
Składniki na pesto
- pęczek bazylii
- 40g orzeszków piniowych
- 40g parmezanu
- 4-5 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
Składniki na sałatkę z buraków
- 4 buraczki kiszone
- 1 niewielka kulka mozzarelli
- odrobina koperku
- świeżo zmielony pieprz
Bagietka z pesto oraz kiszonymi burakami [PRZEPIS]
Zaczynamy od przygotowania pesto. Czosnek obieramy z łupinki i wkładamy do blendera. Z bazylii odrywamy łodygi, a liście dodajemy do czosnku. Dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki parmezan, orzeszki piniowe, sól, pieprz i oliwę. Całość blendujemy.
Obejrzyj nasze filmy:
Kiszone buraki kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Mozzarellę kroimy w kostkę i dodajemy do buraczków. Koperek siekamy i dodajemy do pozostałych składników, całość mieszamy.
Jak przygotować: Kiszone buraczki
Pokrojoną w kromki bagietkę smarujemy najpierw pesto, a następnie układamy sałatkę z buraczków i mozzarelli.
Smacznego!