Bagietka z pesto oraz kiszonymi burakami to pomysł na pyszne drugie śniadanie. Danie to jest bogate w witaminy i składniki odżywcze, niskokaloryczne więc idealne dla osób będących na diecie. Nie muszę Wam chyba mówić, że kiszone buraczki dzięki swoim właściwością wspomagają odporność, więc są idealne w okresie przeziębień.

Dlaczego jeść kiszonki: Kiszonki – samo zdrowie

Składniki

  • świeża bagietka

Składniki na pesto

  • pęczek bazylii
  • 40g orzeszków piniowych
  • 40g parmezanu
  • 4-5 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Składniki na sałatkę z buraków

  • 4 buraczki kiszone
  • 1 niewielka kulka mozzarelli
  • odrobina koperku
  • świeżo zmielony pieprz

Bagietka z pesto oraz kiszonymi burakami [PRZEPIS]

Zaczynamy od przygotowania pesto. Czosnek obieramy z łupinki i wkładamy do blendera. Z bazylii odrywamy łodygi, a liście dodajemy do czosnku. Dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki parmezan, orzeszki piniowe, sól, pieprz i oliwę. Całość blendujemy.

Obejrzyj nasze filmy:

Kiszone buraki kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Mozzarellę kroimy w kostkę i dodajemy do buraczków. Koperek siekamy i dodajemy do pozostałych składników, całość mieszamy.

Jak przygotować: Kiszone buraczki

Pokrojoną w kromki bagietkę smarujemy najpierw pesto, a następnie układamy sałatkę z buraczków i mozzarelli.

"<yoastmark

Smacznego!