Bagietka z pesto oraz kiszonymi burakami
Bagietka z pesto oraz kiszonymi burakami to pomysł na pyszne drugie śniadanie. Danie to jest bogate w witaminy i składniki odżywcze, niskokaloryczne więc idealne dla osób będących na…
Kiszonki – samo zdrowie
Jedzenie kiszonek niesie wiele korzyści dla zdrowia. Są naturalnym probiotykiem, wzmacniają odporność, poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego, ułatwiają trawienie, korzystnie wpływają na metabolizm. Od lat są stałym elementem kuchni…
Pokrzywa i jej właściwości
Pokrzywa to wyjątkowa roślina lecznicza, której właściwości z pewnością warto poznać. Choć często ją lekceważymy, warto pamiętać, iż jest to jeden z cenniejszych darów, jakie stworzyła dla nas…
Kiszony czosnek
O tym, że kiszonki są zdrowe, wie większość z nas. Wielkim powodzeniem cieszą się takie przysmaki, jak kiszony ogórek czy kapusta. A co z czosnkiem? I on świetne…
Antygrypina na przeziębienie i odporność
Jesień i zima to pora przeziębień Grypa to dość częsta choroba. Szczególnie jesienią i zimą męczy i sprawia, że organizm jest osłabiony. Można jednak zadbać o organizm i…
Sprawdzony sposób na przeziębienie – liście laurowe
Mamy sezon grypowy w pełni, do tego dochodzą przeziębienie, kaszel i katar. Musimy reagować jak najszybciej jest to możliwe. W przeciwnym wypadku, choroba może powodować bardzo groźne powikłania.…
Domowy preparat 10 razy silniejszy niż antybiotyk
Kiedy zauważymy pierwsze objawy przeziębienia lub grypy powinniśmy działać szybko. Nie można pozwolić aby infekcja rozwinęła się w naszym organizmie. Jeśli jednak zadziałamy zbyt wolno infekcja coraz szybciej…
Pigwa, malina, kapusta, czyli rośliny poprawiające odporność
Istnieje wiele naturalnych, sprawdzonych sposobów na poprawę odporności. Zwłaszcza w sezonie grypowym, jesnienno-zimowym, warto sięgnąć po dawne receptury. Do popularnych środków na przeziębienie należy rozgrzewający syrop malinowy. Można…
Syrop z cebuli i czosnku z dodatkiem cytryny
Syrop z cebuli i czosnku z dodatkiem cytryny to bomba witaminowo i antybakteryjna idealna podczas przeziębienia, grypy. Wiadomo, że czosnek ma właściwości antybakteryjne, cebula wspomaga kurację podczas kataru…
Prosty syrop z cebuli
Cebula od wieków jest znana nie tylko jako składników wielu potraw, ale dzięki swoim składnikom i właściwością jest wykorzystywana w medycynie. Prosty syrop z cebuli był przygotowywane przez…
Fenomen yerba mate – dlaczego warto ją pić?
Yerba mate to pochodzący z Ameryki Południowej napój, który ma miliony miłośników na całym świecie. Yerba ma pozytywny wpływ na organizm i, jak się okazuje, można zastąpić nią…
Tran – właściwości, dawkowanie, rola
Tran został odkryty w połowie XX wieku. Jest on bardzo potrzebny naszemu organizmowi, ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim poprzez sporą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A oraz…
Jak wzmocnić odporność
Odporność jest tematem spornym wśród społeczeństwa. Wiadomo, że dużą rolę odgrywa w głównej mierze genetyka oraz samo prowadzenie organizmu. Jedni mają ją na lepszym poziomie, a inni na…
Herbata na wzmocnienie odporności
Zima to okres wzmożonych zachorowań na grypę, ale również znacznie cześciej łapią nas różne infekcje. Warto w tym okresie postarać się o poprawienie swojej odporności. Herbata na wzmocnienie…
Hot toddy – lekarstwo na przeziębienie
Jesienią, zimą i wczesną wiosną nietrudno o przeziębienie, zwłaszcza kiedy na dworzu są znaczne wahania temperatur. W tym okresie zazwyczaj temperatura waha się pomiędzy -5, a +5 st.…
Imbir- właściwości zdrowotne
Imbir to przyprawa, która coraz częściej jest stosowana w Polskiej kuchni. Od zawsze była popularna w potrawach rodem z kuchni azjatyckiej. Dodatek tej potrawy do potraw ma bardzo…
Syrop z cebuli
Cebula to warzywo znane na całym świecie, jest to jedno z najpopularniejszych warzyw używanych w każdej kuchni. Cebula oprócz tego, że jest używana w kuchni to dzięki swoim…
Herbata z witaminą C
Herbata z witaminą C w okresie jesienno zimowym pomaga nam poprawić odporność organizmu, a w przypadku już złapanej infekcji łagodzi jej objawy. Pokażę Wam jak można urozmaicić zwykłą…
Witamina C – właściwości i zastosowanie
Witamina C odgrywa istotną rolę w naszym organizmie. Uczestniczy w wielu procesach zachodzących w człowieku m.in.wzmacnia odporność oraz usuwa wolne rodniki. Zwana jest również kwasem askorbinowym. Niedobór witaminy…
Domowa mrożona herbata
Domowa mrożona herbata to idealne napój na upalne dni. Przygotowana w domu będzie znacznie zdrowsza niż ta kupiona w sklepie. Jak zrobić taką mrożoną herbatę? Jakich składników potrzebujemy…
Naturalne syropy w kuchni
Przy gotowaniu w domu wykorzystuje się wiele różnych składników, także tych naturalnego pochodzenia. Czy i kiedy warto wykorzystywać naturalne syropy w swojej kuchni? Czy służą one tylko do…