Cebula od wieków jest znana nie tylko jako składników wielu potraw, ale dzięki swoim składnikom i właściwością jest wykorzystywana w medycynie. Prosty syrop z cebuli był przygotowywane przez nasze babcie, podczas przeziębienia. Obecnie wiele osób również wspomaga swoją kurację przy pomocy tego specyfiku.
Starsze wersje syropu kojarzyły się z niesmakiem ze względu na specyficzny smak i aromat. Pokażę, Wam jak przy pomocy jednego składnika zmienić taki syrop w apetyczny specyfik.
Przeczytaj także: Witamina C – właściwości i zastosowanie
Obejrzyj nasze filmy:
Jakie właściwości ma cebula?
Syrop z cebuli wspomaga kurację i łagodzi objawy kaszlu i kataru podczas przeziębienia. Może ona być również wykorzystywana w przypadku nadciśnienia, czy nawet wrzodów.
Prosty syrop z cebuli – składniki
- 3-4 cebule
- 3-4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
Sprawdź przepis na Herbata z witaminą C
Prosty syrop z cebuli – przepis
- Cebulę kroimy w grube plastry.
- Słoik dokładnie wyparzamy, albo myjemy w zmywarce w programie z wysoką temperaturą. Słoik mniej więcej o pojemności 0,5 l.
- W słoiku układamy cebulę, zalewamy całość miodem, dodajemy łyżeczkę cynamonu, zakręcamy i odstawiamy na minimum 24 godziny.
Przeczytaj także: Witamina C jako suplement diety
Prosty i szybki sposób na wzmocnienie swojej kuracji podczas przeziębienia i grypy.