Gęsta zupa pomidorowa to bardzo aromatyczne, pachnące świeżymi pomidorami danie obiadowe. Najlepiej jest przygotować tą zupę w sezonie letnim ze względu na dostępność świeżych pomidorów. Możecie je jednak zastąpić tymi z puszki.
Zupę możecie podać z kwaśną śmietaną, albo gęstym jogurtem naturalnym.
Zobacz także: Rozgrzewająca zupa z dyni
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 2 marchewki
- 400g krojonych pomidorów w puszce
- szalotka
- 2 ząbki czosnku
- szczypta oregano
- cukier
- sól
- pieprz
- 200ml buliony warzywnego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- oliwa z oliwek
Dodatkowo
- kwaśna śmietana albo gęsty jogurt
Przeczytaj również: Tajska zupa curry z krewetkami
Gęsta zupa pomidorowa – przepis
- W garnku z grubym dnem na odrobinie oliwy szklimy drobno posiekaną szalotkę.
- Dodajemy pokrojone w plasterki marchewki i smażymy ok. 2-3 minut.
- Dolewamy bulion, pomidory, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Zupę doprawiamy przyprawami i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut.
- Całość blendujemy.
Zupę pomidorową podajemy ze śmietaną albo jogurtem naturalnym.
Sprawdź przepis na: Zupa warzywna z soczewicą

Smacznego!