Gęsta zupa pomidorowa to bardzo aromatyczne, pachnące świeżymi pomidorami danie obiadowe. Najlepiej jest przygotować tą zupę w sezonie letnim ze względu na dostępność świeżych pomidorów. Możecie je jednak zastąpić tymi z puszki.

Zupę możecie podać z kwaśną śmietaną, albo gęstym jogurtem naturalnym.

Zobacz także: Rozgrzewająca zupa z dyni

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 2 marchewki
  • 400g krojonych pomidorów w puszce
  • szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta oregano
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • 200ml buliony warzywnego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • oliwa z oliwek

Dodatkowo

  • kwaśna śmietana albo gęsty jogurt

Przeczytaj również: Tajska zupa curry z krewetkami

Gęsta zupa pomidorowa – przepis

  1. W garnku z grubym dnem na odrobinie oliwy szklimy drobno posiekaną szalotkę.
  2. Dodajemy pokrojone w plasterki marchewki i smażymy ok. 2-3 minut.
  3. Dolewamy bulion, pomidory, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Zupę doprawiamy przyprawami i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut.
  5. Całość blendujemy.

Zupę pomidorową podajemy ze śmietaną albo jogurtem naturalnym.

Sprawdź przepis na: Zupa warzywna z soczewicą

Gęsta zupa pomidorowa
Gęsta zupa pomidorowa

Smacznego!