Zupa warzywna z soczewicą

Zupa warzywna z soczewicą

W ostatnim czasie postanowiliśmy jako posiłek do pracy zabierać ze sobą różnego rodzaju zupy. Szukając inspiracji w internecie powstała pyszna zupa warzywna z soczewicą. Dodatek soczewicy sprawi, żę będzie z całą pewnością sycąca i zastąpi nam również drugie danie.

Jednak dużą część tej zupy stanowi korzeń selera – nie wiem czy zdajecie sobie sprawę z tego, że powinniśmy go dużo spożywać. Jest zalecany praktycznie w każdej diecie. Mówi się, że seler oczyszcza organizmy, zapobiega chorom związanym z nadciśnieniem, a także wspomaga funkcjonowanie naszych stawów.

Seler jest niezwykle niskokaloryczny, a dodatkowo zawiera bardzo dużą ilość witaminy C. Naukowcy odkryli, że jest jej nawet więcej niż w niektórych owocach cytrusowych. W bulwie selera znajdziemy również kwas foliowy i witaminę B. Warto zatem do swoich posiłków wprowadzić to warzywo.

Składniki

  • 1,5 l buliony warzywnego
  • 1 średni seler (bulwa)
  • 1 średnia papryka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki soczewicy
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • szczypta czosnku (możecie dać świeży)
  • sól
  • pieprz

Zupa warzywna z soczewicą – przepis

  1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. W dużym garnku szklimy ją na odrobinie oliwy.
  2. Selera, marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli i warzywa przesmażamy przez ok. 5 minut.
  3. Dodajemy bulion warzywny i gotujemy ok. 15 minut aż będą al dente. Dodajemy soczewicę i na małym ogniu gotujemy całość jeszcze przez ok. 12-15 minut.
  4. Zupę doprawiamy majerankiem, czosnkiem, solą, pieprzem, słodką papryką i dodajemy koncentrat pomidory. Gotujemy zupę jeszcze przez kolejne 5 minut.
  5. Podajemy udekorowaną np. natką pietruszki.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.