Polędwica z dorsza z ratatouille

Polędwica z dorsza z ratatouille

Nie wiem czy wiecie ale ze względu na swoje właściwości zdrowotne powinniśmy jeść ryby co najmniej 3 razy w tygodniu. Właśnie dlatego tym razem przygotujemy pyszne danie, a będzie to polędwica z dorsza z ratatouille.

Pewnie nie wszyscy wiedzą co to jest ratatouille – otóż to danie wywodzące się z kuchni prowansalskiej. Jest ono uwielbiane przez Francuzów. Jej głównymi składnikami jest cukinia, papryka, cebula. My jednak delikatnie je zmodyfikowaliśmy, ale wyszło równie pyszne.

Nie przedłużając poniżej znajdziecie listę składników i szybki bo możecie go przygotować dosłownie w 25 minut przepis.

Składniki na ratatouille

  • 1 żółta papryka
  • 1 średniej wielkości por
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Składniki na polędwicę z dorsza

  • polędwica z dorsza
  • masło
  • cytryna
  • sól
  • pieprz

Polędwica z dorsza z ratatouille – przepis

  1. Zaczynamy od polędwicy z dorsza. Myjemy, oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Dorsza układamy na folii aluminiowej, kładziemy plasterek masła i plasterek cytryny. Folię zwijamy w kształt sakiewki. Pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 25 minut.
  2. Kiedy dorsz będzie się piekł przygotowujemy ratatouille – pora kroimy w półplasterki i przesmażamy na odrobinie masła. Następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i cukinię. Całość dusimy ok. 5 minut i dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę. Dusimy wszystko przez ok. 10 minut aż warzywa będą al dente. W międzyczasie doprawiamy wszystko do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.