Nie wiem czy wiecie ale ze względu na swoje właściwości zdrowotne powinniśmy jeść ryby co najmniej 3 razy w tygodniu. Właśnie dlatego tym razem przygotujemy pyszne danie, a będzie to polędwica z dorsza z ratatouille.
Pewnie nie wszyscy wiedzą co to jest ratatouille – otóż to danie wywodzące się z kuchni prowansalskiej. Jest ono uwielbiane przez Francuzów. Jej głównymi składnikami jest cukinia, papryka, cebula. My jednak delikatnie je zmodyfikowaliśmy, ale wyszło równie pyszne.
Nie przedłużając poniżej znajdziecie listę składników i szybki bo możecie go przygotować dosłownie w 25 minut przepis.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na ratatouille
- 1 żółta papryka
- 1 średniej wielkości por
- 1 mała cukinia
- 1 marchewka
- szczypta ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- oliwa
Składniki na polędwicę z dorsza
- polędwica z dorsza
- masło
- cytryna
- sól
- pieprz
Polędwica z dorsza z ratatouille – przepis
- Zaczynamy od polędwicy z dorsza. Myjemy, oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Dorsza układamy na folii aluminiowej, kładziemy plasterek masła i plasterek cytryny. Folię zwijamy w kształt sakiewki. Pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 25 minut.
- Kiedy dorsz będzie się piekł przygotowujemy ratatouille – pora kroimy w półplasterki i przesmażamy na odrobinie masła. Następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i cukinię. Całość dusimy ok. 5 minut i dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę. Dusimy wszystko przez ok. 10 minut aż warzywa będą al dente. W międzyczasie doprawiamy wszystko do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Smacznego!