Wczoraj pokazałem Wam błyskawiczny przepis na sałatkę z kurczakiem i selerem konserwowym, dziś będzie przepis na jeszcze szybszą sałatkę. Sałatka z selerem, jajkami i czerwoną fasolą wymaga od nas praktycznie tylko wymieszania ze sobą odpowiednich składników i doprawienia całości.

Tak przygotowaną sałatkę możecie przygotować praktycznie zawsze i nawet jak zaskoczy Was niezapowiedziana wizyta znajomych, szybko i bez problemów przygotujecie tą przystawkę.

Zazwyczaj w domu w spiżarni mamy zarówno fasolę, kukurydzę i jajka, więc nie będzie problemów z przygotowaniem tego dania. Idealnie będzie pasowała podana ze świeżą bagietką, a jeśli jej nie macie akurat pod ręką to szybko przygotujcie grzanki – pieczywo kładziemy na suchej patelni i rumienimy z obu stron.

Najdłuższą chyba czynnością jest ugotowanie jajek na twardo.

Porada:
Czas gotowania jajek liczymy od momentu zagotowania się wody. Wtedy też powinniśmy jajka dopiero włożyć do rondelka. Jajka na twardo gotujemy przez 8-10 minut, na miękko 2-4 minuty. Trzeba pamiętać, że nie warto gotować jajek zbyt długo bo mogą stracić cały swój smak.

Składniki na sałatkę

  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • słoiczek selera konserwowego
  • 4 jajka
  • 3-4 łyżki majonezu
  • czarny pieprz
  • 100g sera żółtego

Sałatka z selerem, jajkami i czerwoną fasolą – przepis

  1. Jajka gotujemy na twardo.
  2. Kukurydzę, czerwoną fasolę, seler konserwowy odsądzamy z zalewy.
  3. Ser żółty ścieramy na tarce.
  4. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Warto wiedzieć:
Po ugotowaniu jajek odlewamy gorącą wodę i zalewamy je zimną wodą aby zakończyć proces gotowania.

Smacznego!