Woda po makaronie – jak ją wykorzystać?

Woda po makaronie - jak ją wykorzystać?

Makarony mają w Polsce wielu sympatyków, jednak niewiele z nas wie, że wylewanie wody po ugotowaniu makaronu to ogromne marnotrastwo. Taka woda ma bardzo wiele różnych zastosować, warto je znać zanim bo woda po makaronie może Wam się jeszcze przydać.

Poniżej pokażę Wam kilka przykładowych zastosowań takiej wody. Być może z któregoś skorzystacie…

Woda po makaronie – jak ja wykorzystać?

  • Do podlewania kwiatów – po ugotowaniu makaronu zostaw wodę do ostygnięcia, a następnie podlej nią kwiaty. Ma ona w sobie bardzo dużą liczbę składników mineralnych i pierwiastków, które bardzo pozytywnie wpływają na rozwój kwiatów.
  • Do pasty i sosów – dodając kilka łyżek wody po ugotowaniu makaronu do sosu lub pasty spowoduje, że wszystkie składniki doskonale się połączą, co więcej sos delikatnie nam zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.
  • Do przygotowania pizzy – taka woda może być wykorzystana zamiast zwykłej wody do przygotowania ciasta do pizzy. Spowoduje, ze spód od pizzy będzie bardziej chrupiący i pulchny.
  • Do gotowania zupy – dodając bulion, warzywa i ewentualnie jakieś mięso będziecie w stanie przygotować wyśmienitą zupę.
  • Do namaczania warzyw strączkowych – warzywa te w postaci surowej nie są dobrze tolerowane przez nasz organizm, namoczenie ich w wodzie po makaronie i później ugotowanie sprawi, że będą znacznie lepiej przyswajane przez ludzki organizm.

Teraz już wiesz, że nie warto wylewać wody po ugotowaniu makaronu, oprócz późniejszego jej wykorzystania w kuchni może się również przydać w życiu codziennym :)

Już niedługo na blogu znajdziesz nasze kolejne porady….

Obejrzyj również wideo:

1 Comment

  1. „pierwiastków”. Głównymi pierwiastkami w wodzie po makaronie jest sód i chlor. Razem tworzą sól. Podlewanie kwiatków wodą z solą na pewno dobrze im nie zrobi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.