Wielu z Was to danie – makaron ryżowy z łososiem może wydać się dziwne, ze względu na nietypowe połączenie składników. Większości makaron ryżowy kojarzy się z dniem kuchni chińskiej, zapewniam Was jednak że warto spróbować tego połączenia.

Idealne połączenie składników sprawi, że wszystkie smaki będą się z sobą świetnie komponować. Marynata sprawi, że łosoś będzie delikatny w smaku i soczysty.

Spróbujcie…

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki na marynatę

  • sok z 1/4 cytryny
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego

Składniki

  • ok. 300g filetu z łososia
  • pęczek szczypiorku
  • 3 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • olej sezamowy
  • 150g makaronu ryżowego
  • 1/2 papryczki chilli

Makaron ryżowy z łososiem – przepis

  1. Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą i następnie marynujemy w niej łososia. Odstawiamy go na ok. 30 minut.
  2. Szczypiorek drobno siekamy, imbir ścieramy na tarce, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, papryczkę drobno siekamy.
  3. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
  4. Łososia układamy skórą do dołu w formie do zapiekania i pieczemy przez ok. 12-13 minut w temperaturze 180 st. C.
  5. Na patelni przez ok. 1 minutę smażymy imbir, szczypiorek, czosnek i papryczkę. Dodajemy odcedzony z wody makaron. Całość smażymy razem przez ok. 2 minuty.
  6. Na talerze wykładamy makaron, następnie podzielonego na mniejsze kawałki łososia i całość polewamy marynatą, która została po upieczeniu łososia.

Makaron ryżowy z łososiem

Smacznego!