Wielu z Was to danie – makaron ryżowy z łososiem może wydać się dziwne, ze względu na nietypowe połączenie składników. Większości makaron ryżowy kojarzy się z dniem kuchni chińskiej, zapewniam Was jednak że warto spróbować tego połączenia.
Idealne połączenie składników sprawi, że wszystkie smaki będą się z sobą świetnie komponować. Marynata sprawi, że łosoś będzie delikatny w smaku i soczysty.
Spróbujcie…
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na marynatę
- sok z 1/4 cytryny
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego
Składniki
- ok. 300g filetu z łososia
- pęczek szczypiorku
- 3 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- olej sezamowy
- 150g makaronu ryżowego
- 1/2 papryczki chilli
Makaron ryżowy z łososiem – przepis
- Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą i następnie marynujemy w niej łososia. Odstawiamy go na ok. 30 minut.
- Szczypiorek drobno siekamy, imbir ścieramy na tarce, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, papryczkę drobno siekamy.
- Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
- Łososia układamy skórą do dołu w formie do zapiekania i pieczemy przez ok. 12-13 minut w temperaturze 180 st. C.
- Na patelni przez ok. 1 minutę smażymy imbir, szczypiorek, czosnek i papryczkę. Dodajemy odcedzony z wody makaron. Całość smażymy razem przez ok. 2 minuty.
- Na talerze wykładamy makaron, następnie podzielonego na mniejsze kawałki łososia i całość polewamy marynatą, która została po upieczeniu łososia.
Smacznego!