
Tajska zupa curry z krewetkami
Bardzo rozgrzewająca tajska zupa curry z krewetkami to idealne danie na chłodne zimowe popołudnia. Przygotowanie zupy jest bardzo szybkie i nie zajmie więcej niż 20 minuty.
W zależności od tego jak bardzo lubicie ostre potrawy dajcie więcej lub mniej pasty curry :)
Składniki (na 2- 3 porcje)
- 10-12 krewetek
- 500ml bulionu warzywnego
- 4 pieczarki
- 1 łyżeczka pasty curry
- odrobina oleju
- 100g tofu
- szczypiorek
- olej
- 200 ml mleczka kokosowego
- 70g makaronu ryżowego
Tajska zupa curry z krewetkami – przepis
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Na odrobinie oleju podsmażamy pastę curry.
- Podczas smażenia dodajemy mleczko kokosowe, aby pasta nam się nie przypaliła i nie przywarła do dna.
- Po ok. 1-2 minutach dodajemy bulion i gotujemy całość ok. 3 minut.
- Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i tofu. Gotujemy kolejne 3 minuty.
- Teraz pora dodać obrane i pozbawione ogonków krewetki. Gotujemy wszystko znów 3 minuty i gotowe :)
- Na talerzach układamy ugotowany makaron, następnie dodajemy zupę i całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!

Morzna zastompić to mliko kokosowe wiorkamy z UHT i solom, pazde kurry, kurry z torebki np. od starego vifona jak zostały sie dziebko po terminie, te tofu twarogiem a krewedki zaś pałkamy od kurczaka, burion to z kostki bo zaś rosół to na niedziele a w tygodniu żal ważywów marnować. I jes pszna zupa, co robi furorore w każdem polskiem domu. Bo som do niej na mniejscu skladniki a nie chujemuje za sto złotych za paczkie 5 gramuw jak w pszepisie. Wiem rze nie odwarzycie siem opublykować tego komentaża bo prawda boly.