Tajska zupa curry z krewetkami

Tajska zupa curry z krewetkami

Bardzo rozgrzewająca tajska zupa curry z krewetkami to idealne danie na chłodne zimowe popołudnia. Przygotowanie zupy jest bardzo szybkie i nie zajmie więcej niż 20 minuty.

W zależności od tego jak bardzo lubicie ostre potrawy dajcie więcej lub mniej pasty curry :)

Składniki (na 2- 3 porcje)

  • 10-12 krewetek
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 4 pieczarki
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • odrobina oleju
  • 100g tofu
  • szczypiorek
  • olej
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 70g makaronu ryżowego

Tajska zupa curry z krewetkami – przepis

  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  2. Na odrobinie oleju podsmażamy pastę curry.
  3. Podczas smażenia dodajemy mleczko kokosowe, aby pasta nam się nie przypaliła i nie przywarła do dna.
  4. Po ok. 1-2 minutach dodajemy bulion i gotujemy całość ok. 3 minut.
  5. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i tofu. Gotujemy kolejne 3 minuty.
  6. Teraz pora dodać obrane i pozbawione ogonków krewetki. Gotujemy wszystko znów 3 minuty i gotowe :)
  7. Na talerzach układamy ugotowany makaron, następnie dodajemy zupę i całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Tajska zupa curry z krewetkami

1 Comment

  1. Morzna zastompić to mliko kokosowe wiorkamy z UHT i solom, pazde kurry, kurry z torebki np. od starego vifona jak zostały sie dziebko po terminie, te tofu twarogiem a krewedki zaś pałkamy od kurczaka, burion to z kostki bo zaś rosół to na niedziele a w tygodniu żal ważywów marnować. I jes pszna zupa, co robi furorore w każdem polskiem domu. Bo som do niej na mniejscu skladniki a nie chujemuje za sto złotych za paczkie 5 gramuw jak w pszepisie. Wiem rze nie odwarzycie siem opublykować tego komentaża bo prawda boly.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.