Bardzo rozgrzewająca tajska zupa curry z krewetkami to idealne danie na chłodne zimowe popołudnia. Przygotowanie zupy jest bardzo szybkie i nie zajmie więcej niż 20 minuty.

Tajska zupa curry z krewetkami to wyjątkowe danie, które łączy w sobie intensywny smak i aromatyczne przyprawy charakterystyczne dla kuchni tajskiej z delikatnym smakiem krewetek. To danie, które doskonale sprawdza się jako przystawka lub lekki posiłek.

Zupa curry z krewetkami to danie, które wyróżnia się intensywnym smakiem i aromatycznymi przyprawami typowymi dla kuchni tajskiej. Danie składa się z krewetek, pasty curry czerwonej, mleka kokosowego, sosu rybnego, soku z limonki, cukru palmowego, cebuli, czosnku, papryki czerwonej, papryczki chilli oraz liści mięty lub kolendry.

W zależności od tego jak bardzo lubicie ostre potrawy dajcie więcej lub mniej pasty curry :)

Tajska zupa curry z krewetkami składniki (na 2- 3 porcje)

  • 10-12 krewetek
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 4 pieczarki
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • odrobina oleju
  • 100g tofu
  • szczypiorek
  • olej
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 70g makaronu ryżowego

Tajska zupa curry z krewetkami przepis

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Najlepiej abyście ugotowali go al’ dente.

Na odrobinie oleju podsmażamy pastę curry. Podczas smażenia dodajemy mleczko kokosowe, aby pasta nam się nie przypaliła i nie przywarła do dna. Po ok. 1-2 minutach dodajemy bulion i gotujemy całość ok. 3 minut.

Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i tofu. Gotujemy kolejne 3 minuty.

Krewetki należy obrać, usunąć jelita i oczyścić. Następnie smażymy je na rozgrzanym oleju kokosowym przez kilka minut, aż będą delikatnie różowe. Po usmażeniu krewetki odłożymy na bok. Gotujemy wszystko znów 3 minuty i gotowe :)

Na talerzach układamy ugotowany makaron, następnie dodajemy zupę i całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Tajską zupę curry z krewetkami podajemy w miseczkach, posypaną świeżymi listkami mięty lub kolendry. Danie to idealnie smakuje z ryżem jaśminowym.

Tajska zupa curry z krewetkami to danie, które wyróżnia się intensywnym smakiem i aromatycznymi przyprawami charakterystycznymi dla kuchni tajskiej. Krewetki doskonale komponują się z pastą curry czerwoną, mlekiem kokosowym i aromatycznymi ziołami, tworząc wyjątkowe danie, które z pewnością zadowoli każde podniebienie. Spróbuj tego przepisu już dziś i ciesz się prawdziwym smakiem Tajlandii!

Tajska zupa curry z krewetkami

Smacznego!