Łosoś teriyaki z fasolką to propozycja dla osób, które lubią połączenie azjatyckich smaków ze zdrowymi produktami. Niewątpliwie łosoś uchodzi za niezwykle zdrową rybę.

Wbrew pozorom jest to jedna z najbardziej tłustych ryb, jednak zwiera w sobie bardzo dużo niezbędnych i niezwykle zdrowych kwasów omega-3.

Badania pokazują, że w naszej diecie powinniśmy co najmniej 3 razy w tygodniu spożywać rybę, a jedną z nich może być właśnie łosoś :)

Składniki (2 porcje)

  • 2 filety z łososia (po ok. 150g)
  • 100g fasolki szparagowej
  • 100g kukurydzy z puszki
  • ryż
  • sezam

Składniki do marynaty

  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego albo miodu
  • 2 cm imbiru
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 ząbki czosnku

Przepis na marynatę teriyaki

  1. Imbir obieramy i ścieramy.
  2. Czosnek obieramy i ścieramy.
  3. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą i zostawiamy na ok. 10 minut.

Przepis na łososia teriyaki z fasolką

  1. Łososia marynujemy i odstawiamy na ok. 45 minut.
  2. Następnie układamy do na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 st. C przez ok. 10 minut.
  3. W osolonej wodzie gotujemy fasolkę. Powinna być al dente.
  4. Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
  5. Na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy kukurydzę, dodajemy ugotowaną fasolkę i ryż. Mieszamy i smażymy wszystko razem przez ok. 4 minuty.
  6. Marynatę z łososia zagotowujemy.

Na talerzach układamy ryż z warzywami, łososia i polewamy go zagotowanym sosem. Po wierzchu posypujemy sezamem.

Smacznego!