Łosoś teriyaki z fasolką to propozycja dla osób, które lubią połączenie azjatyckich smaków ze zdrowymi produktami. Niewątpliwie łosoś uchodzi za niezwykle zdrową rybę.
Wbrew pozorom jest to jedna z najbardziej tłustych ryb, jednak zwiera w sobie bardzo dużo niezbędnych i niezwykle zdrowych kwasów omega-3.
Badania pokazują, że w naszej diecie powinniśmy co najmniej 3 razy w tygodniu spożywać rybę, a jedną z nich może być właśnie łosoś :)
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki (2 porcje)
- 2 filety z łososia (po ok. 150g)
- 100g fasolki szparagowej
- 100g kukurydzy z puszki
- ryż
- sezam
Składniki do marynaty
- 8 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki syropu klonowego albo miodu
- 2 cm imbiru
- sok z 1/2 limonki
- 2 ząbki czosnku
Przepis na marynatę teriyaki
- Imbir obieramy i ścieramy.
- Czosnek obieramy i ścieramy.
- Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą i zostawiamy na ok. 10 minut.
Przepis na łososia teriyaki z fasolką
- Łososia marynujemy i odstawiamy na ok. 45 minut.
- Następnie układamy do na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 st. C przez ok. 10 minut.
- W osolonej wodzie gotujemy fasolkę. Powinna być al dente.
- Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
- Na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy kukurydzę, dodajemy ugotowaną fasolkę i ryż. Mieszamy i smażymy wszystko razem przez ok. 4 minuty.
- Marynatę z łososia zagotowujemy.
Na talerzach układamy ryż z warzywami, łososia i polewamy go zagotowanym sosem. Po wierzchu posypujemy sezamem.
Smacznego!