Dorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi to proste, a zarazem wykwintne danie. Odpowiednio połączone składniki stworzą niepowtarzalny smak tej potrawy.
Nie wiem czy wiecie, ale ryba to bardzo zdrowy produkt, który zaleca się jeść przynajmniej 3 razy w tygodniu. Ryby są bogate w bardzo zdrowe kwasy omega-3, potas, białko, żelazo.
Aby jednak ryba nam się nie przejadła warto za każdym razem wybierać inne ryby. Tym razem będzie to dorsz.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki (2 porcje)
- filet z dorsza (ok. 300 g)
- masło
- 12 pomidorków koktajlowych
- 100 ml białego wina
- 1/3 papryczki chilli
- skórka z 1/3 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- garść listków bazylii
- 3 łyżki śmietany
- pieprz
- sól
Przepis na dorsza w sosie z pomidorkami koktajlowymi
- Czosnek drobno siekamy. Papryczkę chilli kroimy w drobną kosteczkę.
- Na patelni na maśle szklimy czosnek, dodajemy papryczkę chilli, skórkę z cytryny i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Smażymy wszystko przez ok. 2 minuty, a następnie dodajemy białe wino. Dusimy całość ok. 5 minut aby alkohol wyparował, dodajemy posiekane listki bazylii.
- Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę – mieszamy aby nam się nie zważyła. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Filety z dorsza myjemy, kroimy w mniejsze kawałki posypujemy szczyptą soli i pieprzu.
- Dorsza smażymy na maśle przez ok. 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy je do foremek do pieczenia i podlewamy przygotowanym sosem.
- Pieczemy przez ok. 10 minut w temperaturze 160 st. C.
Tak przygotowany dorsz z całą pewnością będzie niezwykle soczysty i będzie rozpływał się w ustach.
Smacznego!