Dorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi to proste, a zarazem wykwintne danie. Odpowiednio połączone składniki stworzą niepowtarzalny smak tej potrawy.

Nie wiem czy wiecie, ale ryba to bardzo zdrowy produkt, który zaleca się jeść przynajmniej 3 razy w tygodniu. Ryby są bogate w bardzo zdrowe kwasy omega-3, potas, białko, żelazo.

Aby jednak ryba nam się nie przejadła warto za każdym razem wybierać inne ryby. Tym razem będzie to dorsz.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki (2 porcje)

  • filet z dorsza (ok. 300 g)
  • masło
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 100 ml białego wina
  • 1/3 papryczki chilli
  • skórka z 1/3 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • garść listków bazylii
  • 3 łyżki śmietany
  • pieprz
  • sól

Przepis na dorsza w sosie z pomidorkami koktajlowymi

  1. Czosnek drobno siekamy. Papryczkę chilli kroimy w drobną kosteczkę.
  2. Na patelni na maśle szklimy czosnek, dodajemy papryczkę chilli, skórkę z cytryny i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Smażymy wszystko przez ok. 2 minuty, a następnie dodajemy białe wino. Dusimy całość ok. 5 minut aby alkohol wyparował, dodajemy posiekane listki bazylii.
  3. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę – mieszamy aby nam się nie zważyła. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Filety z dorsza myjemy, kroimy w mniejsze kawałki posypujemy szczyptą soli i pieprzu.
  5. Dorsza smażymy na maśle przez ok. 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy je do foremek do pieczenia i podlewamy przygotowanym sosem.
  6. Pieczemy przez ok. 10 minut w temperaturze 160 st. C.

Tak przygotowany dorsz z całą pewnością będzie niezwykle soczysty i będzie rozpływał się w ustach.

Smacznego!