Pieczony dorsz z dodatkami, to kolejna propozycja wykorzystania w posiłku jakże zdrowej i bogatej w wiele zdrowych składników ryby.
Jedną z największych zalet dorsza jest spora zawartość selenu oraz białka. Ryba ta zawiera także witaminy z grupy B. Oczywiście tak jak w przypadku każdej ryby dorsze mają w sobie cenne dla naszego organizmu kwasy omega-3.
Dorsz jest bardzo delikatną rybą, jednak doskonale sprawdzi się w przygotowaniu zarówno jako ryba pieczona, smażona, gotowana na parze, czy chociażby grillowana.
Pieczony dorsz z dodatkami – składniki:
- 400g dorsza
- 1/2 cytryny
- 1 torebka kaszy gryczanej
- sól
- pieprz
Pieczony dorsz z dodatkami – przepis:
- Dorsza dokładnie myjemy, następnie skraplamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy.
- Układamy go na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 12 minut. Pieczemy go w temperaturze 160 st. C.
- W międzyczasie gotujemy kaszę ryczaną wg. przepisu na opakowaniu.
Zobaczycie, że będzie smacznie i zdrowo :)