Pieczony dorsz z dodatkami

Pieczony dorsz

Pieczony dorsz z dodatkami, to kolejna propozycja wykorzystania w posiłku jakże zdrowej i bogatej w wiele zdrowych składników ryby.

Jedną z największych zalet dorsza jest spora zawartość selenu oraz białka. Ryba ta zawiera także witaminy z grupy B. Oczywiście tak jak w przypadku każdej ryby dorsze mają w sobie cenne dla naszego organizmu kwasy omega-3.

Dorsz jest bardzo delikatną rybą, jednak doskonale sprawdzi się w przygotowaniu zarówno jako ryba pieczona, smażona, gotowana na parze, czy chociażby grillowana.

Pieczony dorsz z dodatkami – składniki:

  • 400g dorsza
  • 1/2 cytryny
  • 1 torebka kaszy gryczanej
  • sól
  • pieprz

Pieczony dorsz z dodatkami – przepis:

  1. Dorsza dokładnie myjemy, następnie skraplamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy.
  2. Układamy go na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 12 minut. Pieczemy go w temperaturze 160 st. C.
  3. W międzyczasie gotujemy kaszę ryczaną wg. przepisu na opakowaniu.

Zobaczycie, że będzie smacznie i zdrowo :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.