Tym razem będzie obiadek na słodko według pomysłu Madzi. Ryż z jabłkami z odrobiną cynamonu spowoduje, że ten fantastyczny zapach będzie się rozchodził po całym Waszym domu.
Idealnym dodatkiem do tego dania jest odrobina gęstej śmietany albo wersja odrobinę mniej kaloryczna – jogurt naturalny.
Ryż z jabłkami możecie zjeść zarówno na ciepło ale także bez podgrzewania następnego dnia…
Obejrzyj nasze filmy:
Pychotka…
Składniki (na 4 porcje)
- dwa woreczki ryżu
- 8-10 jabłek
- 3-4 łyżeczki cynamonu
- 1/3 szklanki cukru
Przepis na ryż z jabłkami
- Ryż gotujemy ok. 4-5 minut krócej aniżeli przepis na opakowaniu. Będzie jeszcze pieczony. Odcedzamy.
- Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach.
- Jabłka doprawiamy do smaku cukrem i cynamonem. Jeśli będą zbyt mało słodkie dodajecie odrobinę więcej cukru.
- Na dnie foremki do zapiekania układamy część ryżu, następnie jabłka, ryż i wierzch posypujemy cynamonem.
- Wkładamy ryż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na około 25 minut. Warto przykryć go folią aluminiową aby się za bardzo nie spiekł.
Smacznego!