Pudding chia z dżemem wiśniowym i borówką amerykańską
Śniadania

Pudding chia z dżemem wiśniowym i borówką amerykańską

Deser chia z dżemem wiśniowym i borówką amerykańską to idealna kompozycja dla miłośników słodkich śniadań. Nasiona chia bogate są w kwasy omega 3, są źródłem żelaza, fosforu, cynku i magnezu. Ponadto zawiera w sobie kwas alfa-linolenowy, którego nasz organizm nie produkuje.

Pudding chia to doskonała propozycja deseru na wiele okazji, także na co dzień. Jego delikatnie słodki smak podkreślony nasionami chia i owocami polubi każdy.

Deser z chia można podawać zaraz po obiedzie, ponieważ jest delikatny, lekkostrawny i z pewnością będzie smakował każdemu domownikowi.

Warto używać nasion chia czy to w deserach czy właśnie w postaci śniadania.

Poniżej przedstawiam listę niezbędnych produktów i prosty przepis.

Deser chia z dżemem wiśniowym Składniki

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • Garść borówki amerykańskiej
  • 10 łyżeczek nasion chia
  • 3 łyżki dżemu wiśniowego

Pudding chia przepis

  1. Mleko kokosowe połącz z nasionami chia, dodaj miód i dobrze wymieszaj. Odstaw do lodówki na 15 minut i ponownie wymieszaj. Gdy nasiona napęcznieją wyciągnij z lodówki
  2. Do przygotowanych nasion dodaj dżem i przyozdób borówkami amerykańskimi.
Pudding chia z dżemem wiśniowym i borówką amerykańską
Pudding chia z dżemem wiśniowym i borówką amerykańską

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Pudding chia

Bogaty w błonnik, przeciwutleniacze, wapń, fosfor i magnez deser chia jest bardzo łatwy w przygotowaniu. To doskonałe źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu alfa-linolenowego, który jest ważnym tłuszczem przeciwzapalnym znanym jako „roślinny omega-3”.

Może zapewnić korzyści terapeutyczne w niektórych schorzeniach układu krążenia, odpornościowego i trawiennego. Pudding chia z owocami wymaga użycia tylko czterech składników. Najważniejsze z nich to mleko do pudding chia, serek mascarpone oraz nasiona chia.

Pudding chia przepisy

Dlaczego warto zrobić deser chia w domu? Przygotowanie pudding chia z wiśniami i mascarpone oszczędza pieniądze i pozwala kontrolować smak, słodycz i konsystencję. Poza tym świeży deser chia z owocami zawsze smakuje lepiej niż kupowany w sklepie. Nie wspominając o tym, że możesz łączyć swoje ulubione mleczka orzechowe na zamówienie! Pomyśl o kokosowo-migdałowym, konopno-makadamia – możliwości są nieograniczone. Poza tym mleko do pudding chia możesz przygotować samodzielnie we własnym domu. Może to być kokosowe lub migdałowe, które podkreślą smak całego deseru chia. Tak skomponowany posiłek możesz podawać na co dzień i od święta. Pyszne desery można zawsze, w każdej chwili skosztować.

Wiele innych przepisów znajdziesz również na moim blogu. Jest to skarbnica sprawdzonych przepisów.