Deser chia z dżemem wiśniowym i borówką amerykańską to idealna kompozycja dla miłośników słodkich śniadań. Nasiona chia bogate są w kwasy omega 3, są źródłem żelaza, fosforu, cynku i magnezu. Ponadto zawiera w sobie kwas alfa-linolenowy, którego nasz organizm nie produkuje.
Pudding chia to doskonała propozycja deseru na wiele okazji, także na co dzień. Jego delikatnie słodki smak podkreślony nasionami chia i owocami polubi każdy.
Deser z chia można podawać zaraz po obiedzie, ponieważ jest delikatny, lekkostrawny i z pewnością będzie smakował każdemu domownikowi.
Obejrzyj nasze filmy:
Warto używać nasion chia czy to w deserach czy właśnie w postaci śniadania.
Poniżej przedstawiam listę niezbędnych produktów i prosty przepis.
Deser chia z dżemem wiśniowym Składniki
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki miodu
- Garść borówki amerykańskiej
- 10 łyżeczek nasion chia
- 3 łyżki dżemu wiśniowego
Pudding chia przepis
- Mleko kokosowe połącz z nasionami chia, dodaj miód i dobrze wymieszaj. Odstaw do lodówki na 15 minut i ponownie wymieszaj. Gdy nasiona napęcznieją wyciągnij z lodówki
- Do przygotowanych nasion dodaj dżem i przyozdób borówkami amerykańskimi.

Smacznego!