Już nie raz pisałem o tym, że łosoś pomimo iż jest bardzo tłustą rybą, to ma wiele składników niezbędnych dla naszego organizmu, przede wszystkim są to kwasy omega-3. Tak więc tym razem na nasz stół trafił łosoś na parze z zieloną fasolką.
Przepis i lista zakupów znajduje się poniżej…
Łosoś na parze z zieloną fasolką – składniki:
- 250g fasolki szparagowej
- 2 płaty łososia
- cytryna
- sól
Łosoś na parze z zieloną fasolką – przepis:
- Łososia dokładnie myjemy, skraplamy sokiem z cytryny, przyprawiamy szczyptą soli i odstawiamy na 10 minut.
- W tym czasie w garnku gotujemy wodę na fasolkę. Po zagotowaniu wody, wkładamy fasolkę i gotujemy do miękkości ok. 15-20 minut.
- Łososia gotujemy na parze przez 15 minut. Ja wykorzystuję do tego multicooker.
Smacznego!
Obejrzyj nasze filmy:
Kwasy omega-3 a przede wszystkim bogactwo witaminy D, której szczególnie potrzebujemy w okresie zimowym! Pyszny, prosty i zdrowy obiad, czego chcieć więcej? :)