Domowe sushi – co potrzebujemy?

Domowe sushi - co potrzebujemy?

Jak już nie raz mogliście się przekonać razem z Madzią uwielbiamy sushi. Niestety w Polsce cały czas jest ono dość drogie, więc postanowiliśmy przygotować nasze domowe sushi. Być może wyglądem nie jest perfekcyjne ale smakiem wcale nie odbiega od tego kupionego w dobrych restauracjach, a może i jest nawet lepsze :)

No dobrze ale nie będę się już chwalił :) Chcę w tym wpisie pokazać Wam jakie podstawowe składniki potrzebujemy aby przygotować domowe sushi.

Ryba

To oprócz ryżu podstawowy składnik każdego sushi. Możemy wykorzystać do przygotowania sushi ryby surowej (najpopularniejszy jest łosoś i tuńczyk), ryby smażonej, grillowanej.

Osobiście nie polecam Wam wykorzystania ryby wędzonej. Głównie ze względu na to, że ma zbyt wyrazisty smak i aromat, niestety może to doprowadzić do tego, że ryba ta zniszczy nam smak innych składników.

Ryż

Oprócz ryby to drugi najważniejszy składnik sushi. Zawsze powinniśmy używać specjalnego ryżu, dobrej jakości. Ryż do sushi powinien być biały, krótkoziarnisty. Mamy kilka odmian ryżu, który mogą różnić się nieznacznie kolorem. Ryż przeznaczony do tej potrawy ma znacznie więcej mączki co powoduje, że po ugotowaniu pozostaje delikatnie klejący.

Zaraz po ugotowaniu, powinniśmy wymieszać go ze specjalną zaprawą do ryżu. Możecie kupić już gotową albo przygotować na bazie soli, cukru i octu ryżowego.

Nori

Nori to nic innego jak sprasowane wodorosty. Największym ich producentem jest Japonia, obecnie są hodowane na specjalnych farmach. Do sushi używamy już ususzonych i sprasowanych wodorostów – wyglądem przypominają cienką, zieloną kartkę papieru.

Wasabi

To ostra zielona pasta, która zawsze znajduje się na talerzach jako dodatek do sushi. Wasabi możemy kupić w sklepach już w postaci pasty, albo proszku, który rozrabiając z wodą stworzy nam gęstą pastę.

Marynowany imbir

Zadaniem imbiru jest wyczyszczenie naszego podniebienia z innych smaków, tak aby można było poczuć smak kolejnego kawałka sushi. W zależności od rodzaju, imbir w zależności od rodzaju może mieć różne stopnie ostrości.

Tak więc jeśli macie już wszystkie składniki na domowe sushi to pora przystąpić do jego przygotowania. Więcej przepisów na sushi znajdziecie TUTAJ.

Domowe sushi - co potrzebujemy?

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.