Sushi to jedna z najpopularniejszych japońskich potraw, która zyskała ogromną popularność na całym świecie. Składa się z ryżu sushi, nori (prażonej wodorostówki), farszu i różnych dodatków. Wymienione składniki oraz sposoby ich przygotowania są kluczowe dla smaku i jakości sushi.
Oto lista składników potrzebnych do przygotowania sushi:
Domowe sushi – Ryba
To oprócz ryżu podstawowy składnik każdego sushi. Możemy wykorzystać do przygotowania sushi ryby surowej (najpopularniejszy jest łosoś i tuńczyk), ryby smażonej, grillowanej.
Obejrzyj nasze filmy:
Osobiście nie polecam Wam wykorzystania ryby wędzonej. Głównie ze względu na to, że ma zbyt wyrazisty smak i aromat, niestety może to doprowadzić do tego, że ryba ta zniszczy nam smak innych składników.
Domowe sushi – Ryż
Oprócz ryby to drugi najważniejszy składnik sushi. Zawsze powinniśmy używać specjalnego ryżu, dobrej jakości. Ryż do sushi powinien być biały, krótkoziarnisty. Mamy kilka odmian ryżu, który mogą różnić się nieznacznie kolorem. Ryż przeznaczony do tej potrawy ma znacznie więcej mączki co powoduje, że po ugotowaniu pozostaje delikatnie klejący.
Ryż sushi ma luźną, ale lepką konsystencję i jest wyróżniany przez okrągły kształt ziarna. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję, ryż sushi powinien być dobrze wypłukany przed gotowaniem i wymieszany z octem ryżowym, cukrem i solą. W miarę możliwości należy używać japońskiego ryżu do sushi, ponieważ inne odmiany ryżu mogą nie mieć odpowiedniej konsystencji.
Zaraz po ugotowaniu, powinniśmy wymieszać go ze specjalną zaprawą do ryżu. Możecie kupić już gotową albo przygotować na bazie soli, cukru i octu ryżowego.
Domowe sushi – Nori
Nori to nic innego jak sprasowane wodorosty. Największym ich producentem jest Japonia, obecnie są hodowane na specjalnych farmach. Do sushi używamy już ususzonych i sprasowanych wodorostów – wyglądem przypominają cienką, zieloną kartkę papieru.
Nori to prażona wodorostówka, która jest jednym z głównych składników sushi. Nori ma charakterystyczny smak i zapach, który dodaje sushi wyjątkowego smaku. Nori można kupić w postaci arkuszy lub płatków.
Domowe sushi – Wasabi
To ostra zielona pasta, która zawsze znajduje się na talerzach jako dodatek do sushi. Wasabi możemy kupić w sklepach już w postaci pasty, albo proszku, który rozrabiając z wodą stworzy nam gęstą pastę.
Domowe sushi – Marynowany imbir
Zadaniem imbiru jest wyczyszczenie naszego podniebienia z innych smaków, tak aby można było poczuć smak kolejnego kawałka sushi. W zależności od rodzaju, imbir w zależności od rodzaju może mieć różne stopnie ostrości.
Marynowany imbir zwany również pickle – pickle to marynowany imbir, który jest podawany z sushi. Pomaga on oczyścić podniebienie między kawałkami sushi i działa jako środek wzmacniający smak.
Sushi to potrawa, która może być dostosowana do indywidualnych upodobań smakowych. W zależności od preferencji, można użyć różnych składników do farszu i różnych dodatków. Wszystkie składniki powinny być wysokiej jakości i świeże, aby uzyskać najlepszy smak sushi.J.