Makaron penne z pesto pietruszkowym

Makaron penne z pesto pietruszkowym

Makaron penne z pesto pietruszkowym to bardzo proste i szybkie danie. Ponadto pietruszka posiada wiele właściwości odżywczych i powinna często być wykorzystywana w kuchni. Działa moczopędnie bardzo często wspomaga leczenie kamicy nerkowej.

Zielone listki pietruszki poprawiają trawienie, bogata jest w żelazo, witaminę C, E, kwas foliowy, fosfor, cynk, miedź i mangan.

Listę składników oraz przepis przedstawiam poniżej.

Składniki

  • 250 g makaronu penne
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 1- 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki migdałów
  • Sól, pieprz do smaku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 4-5 pomidorków koktajlowych

Przepis na makaron penne z pesto pietruszkowym

  1. Wszystkie składniki prócz oleju włóż do miski i zblenduj na gładką masę
  2. Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu
  3. Do sosu dodaj oliwę z oliwek i ponownie wszystko zblenduj, polej makaron i ozdób pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.