Razowe penne z sosem bolońskim
Makarony

Razowe penne z sosem bolońskim

Razowe penne z sosem bolońskim to pomysł na szybki obiad, który jest ulubionym daniem wszystkich dzieciaków. Wykorzystamy tutaj makaron razowy, bowiem jest ona bogaty w cenne składniki odżywcze. Makaron możecie podać we włoskim stylu z odrobiną parmezanu, albo typowo po polsku z żółtym serem. Oczywiście ja wybieram wersję włoską.

Zapewniam Was, że z całą pewnością ro danie zyska uznanie wśród Waszych małych domowników.

Dlaczego warto przygotować razowe penne sosem bolońskim

  • szybkie w przygotowani
  • proste składniki
  • uwielbiają go dzieciaki
  • można przygotować w wersji włoskiej, jak i polskiej

Poniżej znajdziecie listę składników i przepis, który jest dla przeznaczony na 4 porcje.

Składniki

  • 400g mięsa mielonego wieprzowego
  • 350 ml pasatty pomidorowej
  • 1 niewielka cebula
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • makaron razowy
  • opcjonalnie: 20g parmezanu
  • 3 łyżki oleju

Oczywiście możecie wykorzystać dowolny makaron jaki lubicie. Może to być makaron penne, tagliatelle, spaghetti.

Razowe penne z sosem bolońskim – jak przygotować szybki obiad

W garnku zagotowuję wodę, dodajemy szczyptę soli i wrzucamy makaron. Gotujemy go al dente, czyli 1-2 minuty krócej aniżeli zaleca producent. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, bowiem każdy makaron gotuje się w innym czasie.

Kiedy makaron się gotuje, na patelnię z odrobiną oleju wkładamy mięso i podsmażamy. W trakcie smażenia dodajemy pokrojoną drobno cebulę, doprawiamy szczyptą soli, szczyptą pieprzu, odrobiną suszonego oregano. Jak mięso będzie podsmażone dodajemy pasattę i dusimy całość przez kolejne 7-8 minut.

Na talerz wykładamy makaron, na wierzchu układamy odrobinę sosu bolońskiego i całość posypujemy startym parmezanem.

Razowe penne z sosem bolońskim
Razowe penne z sosem bolońskim

Razowe penne z sosem bolońskim

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze