
Razowe penne z sosem bolońskim
Razowe penne z sosem bolońskim to pomysł na szybki obiad, który jest ulubionym daniem wszystkich dzieciaków. Wykorzystamy tutaj makaron razowy, bowiem jest ona bogaty w cenne składniki odżywcze. Makaron możecie podać we włoskim stylu z odrobiną parmezanu, albo typowo po polsku z żółtym serem. Oczywiście ja wybieram wersję włoską.
Zapewniam Was, że z całą pewnością ro danie zyska uznanie wśród Waszych małych domowników.
Dlaczego warto przygotować razowe penne sosem bolońskim
- szybkie w przygotowani
- proste składniki
- uwielbiają go dzieciaki
- można przygotować w wersji włoskiej, jak i polskiej
Poniżej znajdziecie listę składników i przepis, który jest dla przeznaczony na 4 porcje.
Składniki
- 400g mięsa mielonego wieprzowego
- 350 ml pasatty pomidorowej
- 1 niewielka cebula
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- makaron razowy
- opcjonalnie: 20g parmezanu
- 3 łyżki oleju
Oczywiście możecie wykorzystać dowolny makaron jaki lubicie. Może to być makaron penne, tagliatelle, spaghetti.
Razowe penne z sosem bolońskim – jak przygotować szybki obiad
W garnku zagotowuję wodę, dodajemy szczyptę soli i wrzucamy makaron. Gotujemy go al dente, czyli 1-2 minuty krócej aniżeli zaleca producent. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, bowiem każdy makaron gotuje się w innym czasie.
Kiedy makaron się gotuje, na patelnię z odrobiną oleju wkładamy mięso i podsmażamy. W trakcie smażenia dodajemy pokrojoną drobno cebulę, doprawiamy szczyptą soli, szczyptą pieprzu, odrobiną suszonego oregano. Jak mięso będzie podsmażone dodajemy pasattę i dusimy całość przez kolejne 7-8 minut.
Na talerz wykładamy makaron, na wierzchu układamy odrobinę sosu bolońskiego i całość posypujemy startym parmezanem.

Smacznego!