Placuszki z budyniem to pomysł na delikatne, bardzo kremowe placuszki, które są świetnym posiłkiem dla wszystkich wielbicieli słodkich smaków. Placuszki możecie przygotować zarówno na śniadanie, podwieczorek albo kolację.

Puszyste placuszki śniadaniowe są ulubioną przekąską dzieci, które mogłyby je jeść także na obiad i kolacje, szczególnie jeśli dodatkiem będą owoce lub słodki miód.

Czasami zdarza się, że rano zbyt długo przesypiamy i nie mamy czasu na przygotowanie pełnowartościowego śniadania. W takiej sytuacji warto sięgnąć po prosty i szybki przepis na placuszki z budyniem. To idealna propozycja dla osób, które chcą zjeść coś pysznego i pożywnego, ale nie mają na to wiele czasu.

Obejrzyj nasze filmy:

Placuszki z budyniem to połączenie puszystych placków z kremowym budyniem, które z pewnością zaspokoją Twoje poranne łaknienie i dodadzą Ci energii na cały dzień.

Dlaczego warto przygotować placuszki z budyniem?

Placuszki są niezwykle smaczne i sycące, a do tego wyglądają efektownie. Można je smażyć na zwykłej patelni teflonowej z malutką ilością tłuszczu. Wielkość można dopasować według upodobań, choć mniejsze łatwiej jeść. Placuszki z budyniem wychodzą puchate i rozpływają się w ustach.

Zawsze przygotowuję te pyszne śniadaniowe placuszki w weekend. Wtedy znajdujemy trochę więcej czasu niż w tygodniu, nie musimy się nigdzie śpieszyć, a poza tym możemy usiąść i w spokoju zjeść śniadanie.

Nie ukrywając placuszki z budyniem najczęściej podaję wraz ze świeżymi sezonowymi owocami. Późną wiosną, a wczesnym latem są to pachnące słońcem i bardzo słodkie truskawki. Później przygotowuję je z dodatkiem borówek. Zimą, kiedy nie dostaniemy już świeżych owoców, pozostają tylko te tropikalne, robię placki polane syropem klonowym, albo odrobiną miodu. Można je również podać posypane odrobiną cukru pudru.

Oczywiście to z czym podacie placuszki zależy wyłącznie od Was.

Jak przygotować placuszki z budyniem?

Ważnym elementem placuszków jest budyń, najlepiej sprawdzi się smak waniliowy, który nada wspaniały aromat i wzbogaci smak. Budyniowe placuszki świetnie smakują ze świeżymi malinami, truskawkami i konfiturą z wiśni. Dzieci najchętniej jadłyby je z masłem orzechowym lub cukrem pudrem.

Placki z budyniem robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znikają z talerzy. Najlepiej smakują na gorąco, ponieważ rzadko zostają, by jeść je na zimno. Przepis na placuszki śniadaniowe jest niezwykle prosty, wystarczy wymieszać składniki i rozgrzać porządnie patelnię.

Przepis ten nie wymaga od Was używania miksera, możecie wszystko wymieszać przy pomocy łyżki.

Kilka propozycji na pyszne śniadania

Na blogu kulinarnym znajdziecie wiele propozycji na pyszne śniadania. Wśród moich ulubionych są typowo amerykańskie pancakes, a jeśli ktoś jest zwolennikiem, tradycyjnych, polskich śniadań to znajdzie przepis na twarożek.

Często na śniadanie przygotowuję również pyszne pasty kanapkowe- wśród moich ulubionych jest zarówno pasta z makreli, jak i sprawdzony przepis na pastę jajeczną.

Placuszki z budyniem składniki

  • 250 g twarogu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki budyniu śmietankowy
  • 40 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g cukru pudru

Jeśli macie ochotę możecie użyć budyń czekoladowy, będziecie mieli wtedy placuszki czekoladowe.

Placuszki z budyniem przepis

Do tego przepisu nie potrzebujemy miksera, wystarczy Wam widelec, ewentualnie łyżka. Oczywiście urządzenia elektryczne typu mikser czy blender znacznie przyśpieszą nam pracę i przygotowanie tego śniadania. Jednak jeśli robicie je w weekend, to nie musicie się nigdzie śpieszyć.

Zaczynamy od włożenia do miski twarogu i rozgniecenia go widelcem. Możecie również wykorzystać taki ser z wiaderka. Następnie dodajemy jajka, mleko i proszek do pieczenia, cukier puder i budyń śmietankowy. Jeśli korzystacie z sera z wiaderka, to ma on bardziej płynną konsystencję, niż zwykły twaróg dlatego polecam dać wtedy jedną łyżkę więcej budyniu. Wszystko mieszamy, aż składniki się połączą.

Wasze placuszki mogą być również czekoladowe. Wystarczy, że zastąpicie budyń śmietankowy, budyniem czekoladowym. Placuszki można urozmaicić również poprzez dodanie do środka jednej łyżki kakao. Warto zaznaczyć w tym miejscu aby dodawać prawdziwe, gorzkie kakao, w przeciwnym razie Wasze placuszki z budyniem będą zbyt słodkie.

Na suchą patelnię łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy na złoty kolor z obu stron. W tym przepisie placuszki śniadaniowe podobnie jak klasyczne pancakes smażymy na suchej patelni. Placuszki z budyniem smażymy na średnim ogniu. Powinny ono się ładnie wypiec w środku. Jeśli ogień będzie za duży to szybko spieką się z zewnątrz pozostając w środku jeszcze nie usmażonymi.

Placuszki z budyniem - śniadanie w 5 minut
Placuszki z budyniem – śniadanie w 5 minut

Smacznego!