Amerykańskie pancakes z syropem klonowym to puszysta wersja klasycznych naleśników. Te placuszki są bardzo popularne w stanach i każdego dnia możemy je spotkać w niejednym domu.
Amerykańskie pancakes z syropem klonowym to podstawa śniadaniowa, którą uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. To klasyczne danie stało się ulubionym daniem wielu osób, ponieważ łączy w sobie pyszną słodycz syropu klonowego ze smakiem puszystych naleśników.
Pancakes z syropem klonowym mogą stanowić obfity poranny posiłek lub popołudniową przekąskę. Bez względu na to, kiedy zdecydujesz sobie pozwolić na to pyszne danie, na pewno będziesz zadowolony z tego ponadczasowego połączenia! Pancakes możemy podać z owocami, cukrem pudrem, albo amerykańską klasyką – syropem klonowym.
Obejrzyj nasze filmy:
Na moim blogu znajdziesz również przepis na pyszne racuchy z jabłkami, czy rewelacyjne placuszki z serka homogenizowanego. Myślę, że każdy znajdzie tutaj swoje ulubione śniadanie z pewnością wybierze coś dla siebie.
Amerykańskie pancakes z syropem klonowym składniki
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka maślanki
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Amerykańskie pancakes z syropem klonowym przepis
Przygotowanie pancakes jest bardzo proste. Możemy przygotować je w wersji dla leniuszków (klasyczna amerykańska wersja) – wszystkie składniki do blendera i wymieszać do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Albo wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać przy pomocy widelca, albo rózgi kuchennej.
Następnie na średnik ogniu smażymy placuszki na złoty kolor. Placuszki OBOWIĄZKOWO smażymy na suchej patelni. To właśnie temu, że są smażone na suchej patelni robią się puszyste oraz delikatnie zarumienione.
Podajemy je z syropem klonowym, owocami, albo cukrem pudrem.

Smacznego!