
Racuchy z jabłkami
Szybki, bardzo proste do przygotowania racuchy z jabłkami bez użycia drożdży. Dla tych z nas, którzy kochają słodkie połączenia, nie ma nic lepszego niż racuchy z jabłkami.
Jabłka zapewniają idealną równowagę z bogactwem smażonego ciasta, tworząc smaczne śniadanie, słodki deser, czy kolację na słodko. Placki z jabłkami są zaskakująco proste do wykonania i można je dostosować do dowolnych preferencji smakowych za pomocą różnych przypraw
Ponieważ jabłka są tak wszechstronne, już dziś stwórz własne pyszne przepisy na racuchy z jabłkami inspirując się moim podstawowym przepisem na to pyszne danie! Przeczytajcie przepis do końca bo podaję w nim kilka cennych wskazówek porad i inspiracji.
Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również inne ciekawe przepisy na pyszne placuszki śniadaniowe, wśród nich jest klasyka amerykańskiej kuchni – amerykańskie pancakes z syropem klonowym, a także coś bardziej polskiego placuszki z serka homogenizowanego. Być może, któryś z tych przepisów stanie się Twoim ulubionym śniadaniem.
Racuchy z jabłkami składniki
- 3 średnie jabłka
- 200 ml mleka (ok.3/4 szklanki)
- 1 jajko
- 160 g mąki (1 szklanka
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Ja uwielbiam racuchy z dużą ilością jabłek, wiec do przepisu wykorzystuję aż 3 jabłka, jednak z pewnością wystarczą tylko dwa. Wszystko zależy od Was ile ich użyjecie.
Racuchy z jabłkami przepis
Przygotowanie placuszków wcale nie jest trudne. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier waniliowy, sodę oczyszczoną. Składniki mieszamy i teraz dodajemy do nich mokre składniki – jajko i mleko. Wszystko mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej, tak aby w cieście nie było grudek.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w niewielką kostkę. Wkładamy je do ciasta i już przy pomocy łyżki mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Ale uważajmy aby nie był zbyt gorący, bo placuszki się usmażą z zewnątrz, a w środku pozostaną nieusmażone. Wykładamy na patelnię po około 1 łyżkę ciasta i smażymy przez 1,5 minuty z każdej strony na złoto – rumiany kolor.

Po usmażeniu odsączamy racuszki z jabłkami na papierowym ręczniki.
Racuchy z jabłkami podajemy posypane cukrem pudrem. Wybornie będą też smakować z domową konfiturą albo dowolnym dżemem.

Smacznego!