Racuchy z jabłkami
Desery,  Kolacje,  Śniadania

Racuchy z jabłkami

Szybki, bardzo proste do przygotowania racuchy z jabłkami bez użycia drożdży. Dla tych z nas, którzy kochają słodkie połączenia, nie ma nic lepszego niż racuchy z jabłkami.

Jabłka zapewniają idealną równowagę z bogactwem smażonego ciasta, tworząc smaczne śniadanie, słodki deser, czy kolację na słodko. Placki z jabłkami są zaskakująco proste do wykonania i można je dostosować do dowolnych preferencji smakowych za pomocą różnych przypraw

Ponieważ jabłka są tak wszechstronne, już dziś stwórz własne pyszne przepisy na racuchy z jabłkami inspirując się moim podstawowym przepisem na to pyszne danie! Przeczytajcie przepis do końca bo podaję w nim kilka cennych wskazówek porad i inspiracji.

Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również inne ciekawe przepisy na pyszne placuszki śniadaniowe, wśród nich jest klasyka amerykańskiej kuchni – amerykańskie pancakes z syropem klonowym, a także coś bardziej polskiego placuszki z serka homogenizowanego. Być może, któryś z tych przepisów stanie się Twoim ulubionym śniadaniem.

Racuchy z jabłkami składniki

  • 3 średnie jabłka
  • 200 ml mleka (ok.3/4 szklanki)
  • 1 jajko
  • 160 g mąki (1 szklanka
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Ja uwielbiam racuchy z dużą ilością jabłek, wiec do przepisu wykorzystuję aż 3 jabłka, jednak z pewnością wystarczą tylko dwa. Wszystko zależy od Was ile ich użyjecie.

Racuchy z jabłkami przepis

Przygotowanie placuszków wcale nie jest trudne. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier waniliowy, sodę oczyszczoną. Składniki mieszamy i teraz dodajemy do nich mokre składniki – jajko i mleko. Wszystko mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej, tak aby w cieście nie było grudek.

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w niewielką kostkę. Wkładamy je do ciasta i już przy pomocy łyżki mieszamy.

Racuchy z jabłkami

Na patelni rozgrzewamy olej. Ale uważajmy aby nie był zbyt gorący, bo placuszki się usmażą z zewnątrz, a w środku pozostaną nieusmażone. Wykładamy na patelnię po około 1 łyżkę ciasta i smażymy przez 1,5 minuty z każdej strony na złoto – rumiany kolor.

Racuchy z jabłkami

Po usmażeniu odsączamy racuszki z jabłkami na papierowym ręczniki.

Racuchy z jabłkami podajemy posypane cukrem pudrem. Wybornie będą też smakować z domową konfiturą albo dowolnym dżemem.

Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze