Racuchy z jabłkami
Desery,  Śniadania

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami to moje ulubione śniadanie i jeden z wielu pysznych deserów, który przygotowuję dość często. Placki z jabłkami przygotujemy w kilka chwil i z całą pewnością wszyscy będą zachwyceni.

Placuszki te są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podajemy je z cukrem pudrem.

Składniki

  • 150g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 2 jabłka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 30g cukru

Dodatkowo

  • cukier puder
  • olej do smażenia

Ekstrakt waniliowy możecie zastąpić 1 łyżeczką cukru waniliowego.

Racuchy z jabłkami – jak przygotować

Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, mleko, ekstrakt waniliowy, szczyptę soli i cukier. Całość dokładnie mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej.

Jabłka obieramy ze skóry i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Dodajemy do masy jajecznej.

Na patelnię z niewielką ilością oleju przy pomocy łyżki kładziemy placuszki. Ja daję 2 łyżki na jeden placuszek. Smażymy je na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy na talerzyku oprószone cukrem pudrem.

Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze