Racuchy z jabłkami to moje ulubione śniadanie i jeden z wielu pysznych deserów, który przygotowuję dość często. Placki z jabłkami przygotujemy w kilka chwil i z całą pewnością wszyscy będą zachwyceni.
Placuszki te są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podajemy je z cukrem pudrem.
Składniki
- 150g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 2 jabłka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 30g cukru
Dodatkowo
- cukier puder
- olej do smażenia
Ekstrakt waniliowy możecie zastąpić 1 łyżeczką cukru waniliowego.
Racuchy z jabłkami – jak przygotować
Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, mleko, ekstrakt waniliowy, szczyptę soli i cukier. Całość dokładnie mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej.
Jabłka obieramy ze skóry i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Dodajemy do masy jajecznej.
Na patelnię z niewielką ilością oleju przy pomocy łyżki kładziemy placuszki. Ja daję 2 łyżki na jeden placuszek. Smażymy je na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy na talerzyku oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!