Placuszki z ricottą i owocami
Śniadania,  Desery

Placuszki z ricottą i owocami

Placuszki z ricottą i owocami to delikatnie, puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz placuszki, które dość często podaję na śniadanie. Dodatek ricotty sprawi, że będą wilgotne i puszyste, a przygotowanie ich wcale nie jest czasochłonne.

Śniadanie to możemy podać z dowolnymi dodatkami. Bardzo często podaję je z sezonowymi owocami, ale wyśmienicie będą również smakować polane sosem czekoladą, albo ze zwykłym cukrem pudrem.

Amerykańskie śniadanie: Klasyczne pancakes z syropem klonowym

Placuszki z ricottą składniki

  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g serka ricotta
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Placuszki z ricottą i owocami przepis

Do przygotowania tego dania, nie wykorzystuję miksera, bo ciasto będzie zbyt gładkie. Polecam do mieszania składników użyć widelca. Do miseczki dodaję serek ricotta, następnie rozgniatam go widelcem, dodaję jajka, mleko, szczyptę soli i cukru. Dodaje przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystko do połączenia się składników, dokładnie. Tak aby nie było w cieście grudek.

Następnie smażę placuszki z serkiem na delikatnie posmarowanej masłem patelni. Smażymy placuszki z mocno złoty kolor z obu stron. Smażcie je na wolnym ogniu, aby usmażyły się nie tylko z zewnątrz, ale również w środku.

Szybkie śniadanie: Francuskie naleśniki crepes – najlepsze ciasto

Placuszki podajemy z dowolnymi dodatkami jakie lubicie – owoce, cukier puder.

Placuszki z ricottą i owocami
Placuszki z ricottą i owocami

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze