We Francji, z której pochodzą, podawane głównie z sosem karmelowo-pomarańczowym i z dodatkiem odrobiny likieru pomarańczowego. To tzw. crepes Suzette. Prawdopodobnie najsłynniejsze naleśniki świata. Jednak samo cieniutkie ciasto sprawdzi się doskonale z każdym nadzieniem lub sosem. Jeśli więc jeszcze nie znasz przepisu na klasyczne francuskie naleśniki crepes, koniecznie go wypróbuj.
Składniki:
- szklanka mąki pszennej
- 3 duże jajka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 szklanki mleka
- opcjonalnie masło klarowane do smażenia
Francuskie naleśniki crepes – przepis:
Na początek rozpuść masło. Najlepiej będzie to zrobić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. W ten sposób masz pewność, że masło się nie przypali. Jajka roztrzep w miseczce widelcem. W dużej misce lub misie miksera wymieszaj ze sobą suche składniki. Dolej mleko, roztrzepane jajka, a na końcu masło. Całość zmiksuj na niskich obrotach do uzyskania konsystencji gładkiego, lejącego się ciasta.
Ciasto wylewaj na dobrze rozgrzaną patelnię z powłoką nieprzywierającą. Jeśli chcesz, możesz natłuścić ja lekko masłem klarowanym. Ważne, żeby ilość ciasta nakładanego na patelnie była na tyle niewielka, by gotowe naleśniki były naprawdę cieniutkie. Smaż z obu stron aż do lekkiego zarumienienia. Na koniec dodaj ulubione dodatki.
Obejrzyj nasze filmy:
Smacznego!