Ryby dostarczają do organizmu ważnych składników odżywczych, dlatego je jeść co najmniej raz w tygodniu. Pomysłów na ich przygotowanie jest wiele. Problem pojawia się jednak często przy doborze dodatków. Klasyczne fish and chips może szybko „się przejeść”.
Ciekawym pomysłem jest przygotowanie ryby ze szparagami. Dopełnieniem całego dania będzie sos maślano-cytrynowy, który doda całości niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Składniki
- filet z łososia – 250g
- szparagi – 10 sztuk
- masło – 3 łyżki
- sok z cytryny – 4 łyżki
- sól, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy, suszona natka pietruszki – do smaku
- sól, cukier – po łyżeczce
Filet z łososia ze szparagami – przepis
- Przygotowanie potrawy zaczynamy od ugotowania szparagów. Pozbawione twardych końcówek warzywa umieszczamy w wysokim garnku. Nalewamy wodę, by główki wystawały ponad jej poziom. Dodajemy cukier, sól i trochę masła. Gotujemy na małym ogniu przez 4 minuty.
- Rybę doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, czosnkiem granulowanym i natką pietruszki.
- Na patelni roztapiamy masło i smażymy łososia do momentu, kiedy ładnie się zarumieni.
- Do masła, na którym smażyła się ryba dodajemy sok z cytryny i odrobinę soli.
- Szparagi przekrajamy na pól. Umieszczamy wszystkie składniki na talerzu i polewamy sosem.